На трети март представиха филма "Не нам, не нам, а Имени Твоему"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 136 | Брой коментари 0
07:39 04.03.2020

По случай Националния празник на Република България Трети март, Областният и Общинският съвет на БСП-Перник, съвместно с Руския културно-информация център в София представиха филма "Не нам, не нам, а Имени  Твоему". Филмът е посветен на Руско-турската освободителна война и пътят на българското опълчение през бойните полета. Председателят на ОблС на БСП-Перник Валентин Петков заяви, че Трети март е наситен с особен заряд и чувство за патриотизъм."Освобождението на народа ни от османските окови бележи началото на нова България", категоричен бе Петков.

"В тази сакрална дата съчетава в себе си стремежа, надеждата и борбата за свобода. Руско-турската война е и българска, защото целият народ участва в нея. Тази война събира хиляди поддръжници в Европа и извън нея сред тях са Виктор Юго, Макгахан, Тургенев, Достоевски, Градстон и много други. ", каза историкът Огнян Аспров преди прожекцията. Той добави, че в опълченските отряди участват десетки опълченци от пределите на днешната пернишка област и тези хора са доказали, че са дойстойни синове на България със своите подвизи.

„Нашата свобода бе жестоко изстрадана, но затова величествена. Такива бяха и нашите освободители – страдалци за свободата на друг народ, макар и братски. Такива бяха и страданията на всички, които дадоха живота си по пойните полета на тази освободителна война. Нашите предци дадоха всичко от себе си в тази война, за да извоюваме свободата си заедно с руските, украинските, румънски и финландски войни", подчерта журналистът и учител Валентин Варадинов.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени