mycomputer.BG

На какво да научим децата, преди да са напуснали дома

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 603 | Брой коментари 0
10:12 11.10.2020

"Като родители на 3 деца, с жена ми често мислим за ценностите, които искаме да възпитаме в тях преди да са поели по своя път, пише Мениджър Нюз. Винаги съм вярвал, че опитът е най-важен, но децата са ограничени по отношение на самостоятелните си преживявания. Затова нашата роля на родители е изключително важна за посоката, по която потомството ни ще поеме, за да сполучи."

Това посочва в материал в LinkedIn Питър Ацето, президент и главен изпълнителен директор на компанията Tangerine Bank. Той предлага 3 урока за родители, вдъхновени от житейски преживявания. Ето какви са те.

Урок 1: След 17 години в сферата на финансите научих колко важни са здравословните финансови навици и свободата.

Също както правилното хранене и редовните физически упражнения,управлението на финансите, спестяването за нещата, които искаме да си купим, разбирането на кредитите и тяхната цена, са жизненоважни за бъдещата ни свобода. Добрите родители искат от децата те да работят усърдно, да се държат уважително и да са честни и лоялни. Но ако искаме и да са щастливи, защо не ги научим и да бъдат спестовници?

Спестяването поражда усещания за финансова сигурност и лична свобода, които ни даряват с изобилие от възможности. Когато имаме контрол над натовареното си ежедневие, стресът ни се струва по-поносим. Спестяването ни позволява да купуваме продукти, които смятаме за изключително ценни – ето чувство за свобода! Това е стъпалото, от което можем спокойно да поемем по пътя към щастието. Насоките, които даваме на децата си за боравене с парите, им помага да изградят за себе си спокойно бъдеще.

Урок 2: Преди няколко години проведох разговор с декана на университета в Пенсилвания. Той ми обясни как децата в учебното заведение остават силно свързани с родителите си. Чрез технологиите, младежите продължават да получават съвети и дори искат от мама и татко да вземат решения вместо тях. На първо четене звучи удобно, но той е силно разтревожен, както и аз. Рано или късно, всеки трябва да намери своето място на този свят. Всички трябва да станем независими и да можем да се движим уверено напред. Колкото по-рано се научим на това, толкова по-добре. Хей, баща съм на 3 деца, а не ми е никак лесно да водя тези разговори с тях! Но и аз, и жена ми знаем, че колкото по-скоро наследниците ни си извоюват независимост и сила и се научат сами да вземат решения за бъдещето си, толкова по-лесно ще им бъде.

Урок 3: Като зает студент, а след това и възрастен, научих, че онези, които се справят най-добре в живота, умеят да управляват времето си. Да, тази способност е изключително важна за успеха и щастието. Не смятам, че откривам топлата вода, но бих искал да обърна вниманието ви и към цялостната картина. Общувам с ужасно много хора – такива, които са се примирявали, работили са усърдно, успявали са, но въпреки това имат чувството, че са си загубили времето и че са пропуснали ценни възможности.

Заетостта, целеустремеността, концентрацията и успехът трябва да са съпроводени и от трупането на опит, насладата от взаимоотношенията с околните, воденето на истински, пълноценен живот и забавленията. Да, трябва да управляваме времето си ден за ден и седмица за седмица, и година за година, но освен това трябва винаги да сме отворени към преживяванията, които не сме планирали. Всички искаме децата ни да се трудят здраво, разбира се, но е добре и да ги учим да се наслаждават на житейското пътешествие, защото разкаянието е трудно за преглъщане. А и не е редно, когато някой ден се обърнат назад, да изпитват разочарование от това, че са пропуснали много възможности./Обекти бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени