На едно място се събраха хора, работили за Перник в различни години

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 25.06.2019 | Прочитания 464 | Брой коментари 0
12:45 25.06.2019

Народните представители от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев, председателят на ОблС на БСП – Перник Валентин Петков и Кирил Леонов - председател на ОбС на БСП – Перник се срещнаха със строителите на съвременния Перник в Двореца на културата в града, съобщават от БСП в града.

На срещата, посветена на 90 годишнината от обявяването на Перник за град присъстваха десетки перничани, участвали активно в развитието и строителството на града ни в последните 60 години. Сред тях бяха кметовете - Емил Иглев и инж. Андрей Андреев, народните представители от БСП в минали парламенти – Ангел Найденов, д-р Симеон Василев, Димитър Дойчинов, Ина Тодорова, областните управители Иван Димитров, арх. Михаил Михайлов, Васил Михайлов, бившият председател на ОбС – Перник Милан Миланов, стопански, партийни и младежки дейци, директори на водещи предприятия и ръководители на различни структури от близкото минало.

„Радващо е, че толкова много хора, от които е зависело развитието на Перник, хората които са построили Перник говорите не само за миналото, но и за бъдещето на града”. Това каза народният представител Станислав Владимиров. Той добави, че такива срещи могат да се превърнат в платформа за бъдещото развитие на Перник, за да не си говорим само, какво е имало в града, но и какви бъдещи придобивки ще имаме. Владимиров припомни, че всичко, което е имал Перник е изградено благодарение на силната икономика, която е била съсредоточена в града. „Духът, който го имаше в града ни за съжаление изчезва, затова трябва да намерим рецептата, с която да го възродим”, заяви той. Станислав Владимиров бе категоричен, че при условие, че към Перник има интерес за инвестиции, местната управа не се възползва от това. Той коментира, че не може да продаваш индустриална зона без никаква съпътстваща инфраструктура, на цена по-висока от тази в Божурище, където за последните 10 години са привлечени 500 млн. лв. „Ако не възродим част от икономиката на Перник, трудно ще можем да предложим качество на живот, каквото очакват нашите съграждани, защото всички услуги, които общината трябва да предоставя на гражданите, в последните години не са на необходимото ниво”, коментира още Станислав Владимиров.

Ангел Найденов, който бе три мандата народен представител от Перник коментира, че 90 годишнината от обявяването на Перник за град е хубав повод за среща, на хора, които са вградили усилията си за развитието на града. „За нас, хората работили за Перник, той се е превърнал в кауза и сърцевина на инициативи и енергия, насочени към напредък за града. Перник е бил и продължава да бъде извор на вдъхновение за много хора, които живеят тук и са свързани с индустриалното сърце на България. В образа на Перник се отразява образът на България”, заяви Ангел Найденов.

На срещата, икономистът Стефан Кръстев обясни, че Перник от край време е считан за част от добре оформената през десетилетията икономическа и градска агломерация София-Перник. Той добави, че инфраструктурата, икономиката и човешките ресурси на двата града са силно свързани още от преди времето на бурната индустриализация, а след нея връзката става неразривна. „Важен въпрос е, защо Перник остава настрана не само от развитието на столицата, но и от инвестиционния пръстен около София? Могат ли традициите в машиностроенето на Перник да се пренесат в бъдещето? Защо дори логистичните центрове на големите вериги хипермаркети, които всичките имат по 2 обекта в Перник, се разполагат на изток от София, а не при нас? Защо Перник, със своята инфраструктура и човешки ресурси, не се превърне от българският Манчестър в българският център за зелена икономика и високи технологии”, попита Кръстев. Той заяви, че отговорът не се крие в невидимите пазарни сили или в някаква глобална конюнктура, която зловредно действа срещу нас. „Предприемачеството не обича прекалено вмешателство, но ако местната власт не се постарала да създаде условията, в които бизнесът да се развива – всякакви очаквания, че някой от небето ще дойде да инвестира заради славната ни индустриална история са си просто сън в лятна нощ”, заяви още социалистът. Кръстев бе категоричен, че една от най-големите причини в Перник да не се случват по-хубави неща напоследък е неспособността на местните управляващи да дефинират една ясна, дългосрочна визия за развитие, с ясни, измерими и прозрачни цели, които да се следват неотклонно независимо от смяната на мандатите.

Бившите кметове на община Перник Андрей Андреев и Емил Иглев, също споделиха своите виждания за развитието на Перник. Андреев коментира, че бъдещото развитие на града и общината трябва да е свързано със задържането на хората близо до домовете им. Това по думите му означава основно привличане на инвестиции, за да има повече работни места с достойно заплащане.

По време на срещата областният управител на област Перник в мандат 2005-2009 г. Иван Димитров припомни успехите на местната управа по време на управлението на БСП, а историкът и бивш директор на РИМ – Перник Огнян Аспров припомни накратко развитието на Перник през изминалите 90 години.

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени