На 6 май да си припомним за героите от 26-ти Пернишки полк!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 505 | Брой коментари 0
07:38 06.05.2020

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. В тази връзка ще Ви разкажем за 26-и пехотен Пернишки полк, който през Първата световна война 1916 г. три месеца е на позиции в Сенгелова/Ченгел/ планина, днешна Гърция. Нашите храбри предци увековечават героизма на българите и Българската армия, като построяват паметник-чешма на кота 1250 на който с позлатени букви са написали „БЪЛГАРИЯ СЕ БОИ САМО ОТ БОГА“.

През октомври 2018 г. във връзка с реализацията на Националния план за честване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея, отдел Нова история на България при РИМ-Перник осъществи експедиция със съдействието на Министерство на отбраната до Сенгелова планина. Паметникът-чешма, построен на 26 – 27 май 1916 г., бе намерен. Липсваше надписът „България се бои само от Бога“ – заличен с длето и боядисан в синьо, т.е. в преобладаващия цвят на гръцкото знаме. Трите чучура на чешмата бяха на мястото си, но вода нямаше. Силни емоции и чувство на удовлетворение изпитаха членовете на експедицията. Паметен ден за всички участници в групата. След 102 години бяхме горди, че сме наследници на храбрата българска армия, а издигнаният паметник-чешма ни напомняше от къде са дошли неговите съзидатели.

Поклон пред светлата памет на падналите за Отечеството наши герои от 26-и Пернишки полк. Под знамето на България те показаха как достойно се умира за Родината на полето на честта./Държавен архив Перник

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени