mycomputer.BG

На 5-то място в Европа сме по затлъстели деца

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 418 | Брой коментари 0
08:11 09.12.2019

Българчетата са на пето място по затлъстяване в Европа, като една трета от тези под 18 години са с наднормено тегло. Това показват данните на Световната здравна организация.

С тези данни Световната здравна организация напомня, че храненето на подрастващите трябва да бъде подпомогнато. Всяка година държавата отделя средства за безплатни закуски.

Според някои директори на български училища обаче средствата са твърде малко, за да може безплатните закуски да бъдат и здравословни.

Към 2025-а над 250 000 деца ще са с наднормено тегло според Вангелия Мангезова, от Фондация "За храната". Според експерта проверките които се извършват от институциите, отговорни за качеството на храните са недостатъчни. Не е помислено и предвидено разнообразно меню за децата с непоносимост към млечни продукти, както и за децата с различни алергии.

Данните на СЗО сочат, че близо 10 000 от подрастващи ще са в преддиабетно или диабетно състояние. Ако контролът си остане същият, и не се предприемат мерки живота и здравето на голяма част от децата ще са застрашени, категорични са експертите.

Процентът на затлъстелите деца у нас е скочил повече от двойно за 15 години. Освен до проблеми с наднорменото тегло нездравословното хранене на нашенците довело и до зачестяване на хора, заболели от анемия. Момчетата по-често имали проблем с теглото, отколкото момичетата, става ясно още от доклада.

33.6 на сто от момчетата, които страдат от затлъстяване в България, са на възраст между 5 и 19 години. За сравнение през 2000г. те са били 20 на сто.

Момичетата с наднормено тегло през 2018 са 23%, като през 2000г. те са били 14%./Днес бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени