Coca Cola

Москва обяви, че "Турски поток" ще мине през България, а не през Гърция

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 194 | Брой коментари 0
15:11 26.07.2019

Втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през територията на България, а не през Гърция. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия, предаде ТАСС.

"През България, Унгария, Сърбия. През България директно", добави министърът в отговор на въпрос за маршрута на втория газопровод.

Новак припомни, че газ през първата линия на "Турски поток" ще започне да постъпва от 1 януари 2020 година.

С първата тръба на "Турски поток" ще се снабдява вътрешният пазар на Турция, а втората е за страните от Южна и Югоизточна Европа. "Газпром" смята Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари. Капацитетът на всяка от двете линии е 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.

Вестник "Комерсант" по-рано писа, че "Газпром" може да доставя газ по проекта "Турски поток" на България, Унгария, Сърбия и Словакия и че компанията вече участва в процедурата за резервиране на капацитет в тръбопроводите в тези страни. Материалите на газопреносните оператори в четирите държави, публикувани през октомври и ноември като част от процедурата за резервиране на бъдещите си мощности (отворен сезон), показаха, че маршрутът за доставки до Европа по втората линия на "Турски поток" ще минава именно през тях, отбелязва ТАСС.

Според "Комерсант", "Булгартрансгаз" ще проведе търг за запълване на бъдещ капацитет в газопроводите на входа на българската част откъм Турция и на изхода за Сърбия през декември. В същото време се съобщава, че операторите от Унгария, Австрия и Словакия вече са провели търг, за да резервират нови мощности в края на октомври.

"Газпром" планира да започне доставки за България и Сърбия през "Турски поток" през 2020 г., до Унгария през 2021 г. и до Словакия през втората половина на 2022 г.

Министерството на енергетиката допуска възможността за допълнително увеличение на пропускателната способност на "Турски поток" в случай на търсене на руски газ. Така Новак отговори на въпрос може ли ситуацията със "Северен поток 2" да се отрази на "Турски поток" при планиране на увеличение на обема на транзитирания газ.

"Готови сме да снабдяваме с газ в нужния обем в рамките на конкуренцията", добави той./Дир бг

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени