Моловете отварят в понеделник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 429 | Брой коментари 0
15:03 15.05.2020

 

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди организация за отварянето на моловете от понеделник, съобщи правителствената пресслужба. Решението му е взето след разговор с представители на големи търговски обекти тип мол и на Българската ритейл асоциация.

На срещата са присъствали също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на икономиката Емил Караниколов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Заповедта за отварянето на моловете ще бъде издадена от здравния министър по-късно днес.

"С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните две седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани", посочи Борисов.

На срещата детайлно бяха разисквани условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19. Вчера Българската стопанска камара изпрати писмо до премиера и до здравния министър с искане да се отворят моловете.

"Да се направят посоки на движение, за да не се разминават хората - както направихме с парковете. Ден по ден хората се дисциплинираха да спазват най-важното - социалната дистанция. Моловете имат много изходи и трябва да се осъществи еднопосочно движение, магазините да позволяват влизане на малко хора, да не опипват много стоката, дезинфекция, продавачите да слагат шлемове - а и са по-красиви от маските, отиват и на жените", изброи Борисов изискванията за моловете.

Според него детските кътове засега не трябва да се пускат, защото "веднага там ще се струпат много деца". Той допусна, че и фитнесите могат да отворат с 30% от капацитета си, както работят кината.

"В момента караме по тънкия лед и дай, Боже, да не се допусне клъстер да се развие в момента", обощи Борисов отпадането на някои мерки./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени