Мобилни екипи смятат новите пенсии

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 211 | Брой коментари 0
07:12 08.05.2019

Мобилни екипи на териториалните поделения на НОИ започнаха да консултират кандидатите за пенсиониране в изнесени приемни за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент. Това съобщи директорът на ТП на НОИ - Пловдив Розалия Джинева вчера.

Причината е промяната в Кодекса за социално осигуряване, която даде възможност до началото на 2023 г. бъдещите пенсионери да избират по коя формула да им се изчислява пенсията. Те имат право да посочват дали парите им за старини да се пресмятат чрез стария метод с трите „златни години“ от преди 1997 г. или с целия доход след 2000 г.

С цел подпомагане избора във всички поделения на НОИ в страната са обособени специални работни места, на които се предоставя информация само по тази тема. Освен в регионалните структури и в изнесените гишета на НОИ, консултации ще се извършват и от мобилни екипи в общинските центрове по места. Графиците за посещенията на мобилните екипи през месец май са обявени в приемната на всяко ТП на НОИ, уточниха от осигурителния институт.

Консултациите се правят от служители на НОИ чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“. Тя вече е достъпна на сайта на НОИ чрез издаден от института персонален идентификационен код (ПИК)./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени