Млади изпълнители на музикални инструменти се събират в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 150 | Брой коментари 0
06:46 10.04.2019

   Конкурсът за млади изпълнители на класически музикални инструменти се организира от Община Перник, Общински комплекс Дворец на културата и Обединена школа по изкуствата. Четиринадесетото издание на конкурса ще се проведе от 12 до 14 април 2019 година в ОК Дворец на културата, град Перник.

   Конкурсният тур ще се проведе на 13. 04. 2019 г. /събота / от 8. 30 ч. в залите на ОК Дворец на културата. Кандидатите участват в три раздела:

1) Пиано, 2) Струнни инструменти, 3) Духови инструменти и ударни инструменти

   Участниците се явяват в две категории – категория „А” - любители и категория „Б” - специализирани музикални училища.

   В тазгодишното издание на конкурса са заявили своето участие 160 млади музиканти. Традиционно, най-много са участниците по пиано – общо 64 участника, като преобладават любителите – 41, а от специализираните училища са 23-ма кандидата.

   В раздел струнни инструменти общо са 49 участника – 11 любители и 38 от специализираните училища. Има доста голямо разнообразие на инструментите – цигулка, виола, виолончело, класическа китара и арфа.

   В раздел духови и ударни инструменти участниците са от специалностите флейта и ударни инструменти. В категория „А“ са 6 участника, а в „Б“ – 41. Обикновено, любителите от духовите и ударните инструменти рядко се изявяват на конкурси и в този ред на мисли е положително, че има участници, макар и малко. (Миналата година се състезаваха кандидатите само в „Б“ категория). Очакваме занапред интерес и към тази категория.

   Имаме участник от Перник в категорията „А“ – Бранимир Николов, който изучава солфеж в Обединената школа по изкуствата, а по ударни инструменти се обучава при преподавателя Светослав Шишков.

   От ОШИ при ОК Дворец на културата - Перник участниците в конкурса са Белослава Пенчева и Филип Асенов, и двамата възпитаниците от класа по цигулка на Невелина Станимирова.

   Пъстра е картината на участниците от България: София, Пловдив, Русе, Бургас, Велико Търново, Добрич, Казанлък, Берковица, Благоевград, Кюстендил, Враца, Шумен, Елин Пелин, Перник.

   От чужбина очакваме 10 кандидата – от Северна Македония (гр. Скопие, гр. Крива Паланка), Сърбия (гр. Ниш) и Испания (гр. Симанкас).


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени