Младежи от Перник участваха в обсъждане на "културния чек" за млади хора в Народното събрание

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 513 | Брой коментари 0
16:49 08.12.2017

По случай Студентския празник - 8 декември депутатите от "БСП за България" Крум Зарков и Антон Кутев поканиха в Народното събрание представители на младежки организации и студентски съвети, за да обсъдят с тях своята инициатива "Културен чек". Представители на Младежко обединение в БСП Перник взеха участие в публичното обсъждане на законодателната инициатива на социалистите в зала "Запад" на Народното събрание.

Идеята е всеки млад човек, който навърши 18 г., да получи чек от държавата от 200 лева, който може да използва само за култура. В специални урни младите хора пуснаха своя глас за какво биха дали своите пари от чека.

Депутатът от БСП Антон Кутев обясни, че идеята е инициативата "Културен чек" да намери място в бюджета за 2019 г. От левицата са внесли вече промени в Закона за закрила и развитие на културата.

"Културният чек е част от Европейския младежки план на Партията на европейските социалисти и ние в Перник сме организирали вече няколко инициативи в подкрепа на реализирането на ваучери за култура. За това днес сме изключително щастливи да видим идеята вече облечена в законодателна рамка от нашата парламентарна група.", споделиха от МО в БСП Перник.

Съгласно предложението културният чек е под формата на електронна карта, която получават навършилите пълнолетие. Механизмът за използването й е през интернет платформа, която гарантира, че парите могат да отидат само за култура и за нищо друго, посочи Кутев.

Подобна инициатива вече е реализирана в няколко държави в Европа, сред които Италия и Малта.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени