mycomputer.BG

Минало "забравимо": Завод-гигант е осигурявал препитание на стотици в Трън

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 452 | Брой коментари 0

сн. Държавен архив Перник
08:36 12.08.2020

Вече несъществуващият завод “Ерма” в град Трън е осигурявал прехраната на над 700 човека. За този факт припомнят от Държавен архив-Перник, където се пазят документите и снимки на завода.

Останките на завод “Ерма” или поне това, което е останало от него изпращат преминаващите през Трън на един от изходите на града. Според документите, които се съхраняват в Държавния архив в най-силните си години предприятието е осигурявало работа на над 700 работника и е било най-голямото в община Трън. Историята от откриването до закриването на “Ерма” е разказана от Държавен архив-Перник.

Завод „Ерма“ е образуван на основание ПМС № 26 от 1964 година като поделение на „Балканкар“ с предмет на дейност производство на галови и пластинкови вериги. По-късно машиностроителното предприятие разширява дейността си, специализирайки се в производство, сервиз и търговия с компоненти за кари и друга подемно-транспортна техника. Производството и дейността на завода започва през 1964 година когато започва и прехвърлянето на част от производствените мощности за производство на вериги от МЗ “Хидравлика” – Казанлък. С това старо оборудване завода работи до 1974 година когато се извършва реконструкция и се въвежда нова “полуавтоматична” поточна чехска линия, с която се подобрява качеството на произвежданите вериги и се повишава производителността на труда. Дълго време „Ерма“ е основен завод в Трън и региона, като в най-силните си години той осигурява препитание на над 700 човека, пише Държавен архив-Перник.

През 1994 година трънският машиностроителен завод става част от дружество с ограничена отговорност „Балканкар-Ерма“ ЕООД с държавно имущество, с дялово участие на „Балканкар- холдинг“ ЕАД. Преобразуваното дъщерно предприятие поема както активите, така и пасивите на машиностроителния завод и на държавна фирма „Балканкар“ – Централно управление съгласно разделителен протокол. След няколко трансформации през 2002 година „Балканкар-Ерма“ става акционерно дружество, в което 40 % от активите му притежава държавата и 60 % „Балканкар холдинг“. Спадът на производството на завода, поради липса на пазари, продължава, в резултат на което последният ден на 2007 година е обявен от Пернишкия окръжен съд като начална дата на свръхзадлъжнялостта на трънското предприятие. Без успех завършват няколкото опита за приватизация на завод „Ерма”, поради липса на интерес от страна на инвеститорите. С годините става ясно, че машиностроителното предприятие не може да погаси дълговете към кредиторите си. В резултат на това предприятието закономерно стигна до тотален фалит и се пристъпи към продажба на активите му. След осребряването на активите на завода, задълженията му към държавата и общинската хазна не са разплатени. С Определение на ПОС от 26.04.2012 година спира производството по несъстоятелност на „Балканкар-Ерма” АД в несъстоятелност.

Благодарение на адекватната реакция на Държавен архив – Перник през 2012 година документите (административни и технически) на „Балканкар-Ерма” АД – Трън са “спасени”. Няколко седмици, след “приемане” на последните документи от дружеството за производство на галови вериги, административната сграда бе нарязана за скрап и разрушена. Много често на експертите от Държавен архив – Перник им се налага да работят в необичайни и екстремни условия при комплектуване на документи, като тези в „Балканкар-Ерма” АД – Трън. Една година по-късно потребител от град Силистра посети Перник, за да ползва техническа документация от „Балканкар-Ерма” АД – Трън, опазена от експертите на Държавен архив – Перник преди разрушаването му, съобщават от там.

В онези години другият основен двигател за икономическото развитие на Трънско е бил златодобивът в закритата мина “Злата”. Към днешна дата най-големият работодател в Трънско е Общината, където работят около 30 човека. Другите по-големи работодатели са земеделските производители и дърводобивните фирми, но при тях заетостта е сезонна./ periscop.bg

Coca Cola

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени