Back to school2

МГЕРБ-Перник с документален фразказ от лагера на смъртта в Белене

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 01.02.2019 | Прочитания 217 | Брой коментари 0
14:30 01.02.2019

Документален филм за една от най-мрачните страници в българската история представя пред обществеността Младежката организация на ГЕРБ-Перник. Това е разказ за тъмните събития, които промениха развитието на България за около половин век и сломиха хиляди човешки надежди за по-добър живот. Ужасяващ разказ от лагера на смъртта в Белене - един от символите на тоталитарните репресии у нас.

За съжаление цялата истина за тези тъмни дни остава все още забулена дори и след 30 години демокрация в България. Един от малкото живи свидетели на садизма и жестокостта, извършвани от комунистическия режим в трудово възпитателните общежития  Петко Огойски разказва спомените си за преживения ужас, за да не бъде забравено петното на позора от извършените предателства към Родината.

Изостреното му чувство за свобода и жизнена правда от рано го противопоставя на тоталитарната власт заради земеделските му убеждения, потомствено наследени от баща му и дядо му. През 1950 г., като войник във Видин, е осъден на пет години затвор за “вражески стихове и заговорническа дейност” против властта. Следват арестите и затворите във Видин, Лом, Плевен, Шумен и лагерите в Белене “Първи обект” и “Втори обект” на дунавския остров Персин.

Той е автор на най-забележителния очерк (три тома) за комунистическите концлагери в България, която нарича „Записки за българските страдания“. Активно участва във възстановяването на БЗНС-Никола Петков, а през 1990 г. е избран за народен представител в Седмото Велико народно събрание.

В линка можете да гледате документалния разказ на бившия лагерист.

Back to school

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени