Медик: Високата смъртност от COVID-19 у нас се дължи на непотърсената навреме лекарска помощ

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 595 | Брой коментари 0
08:19 17.11.2021

Смъртността в България остава висока, въпреки че броят на новите случаи на коронавирус е намалял. Това отчете в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. По думите ѝ държавата е допуснала грешки в управлението на COVID кризата и не се говори за ваксинация.

Високата смъртност у нас д-р Николова отдава на това, че не се търси помощ. „Има много хора, които са положителни - изследват се вкъщи, не се обявяват, не търсят лекарска помощ, а когато се влошат - тогава вече отиват в болница в много тежко състояние”, смята тя.

„Правим едно и също и очакваме различни резултати. Неглижираме мерките, отричаме съществуването на вируса, отричаме пандемията и поставянето на ваксините. Крием се, когато се разболеем, за да не влезем в карантина. Това са реалните последици от неглижирането на ситуацията. Фактът, че не признаваме, че вирусът съществува, не го прави да спре да се развива”, обобщи медикът.

Николова коментира и съвпадането на COVID кризата с изборите у нас. „Всеки иска да угоди, да каже, че е много добре - няма криза, няма нужда да се носят маски, няма да ви контролираме. И какво се случва в крайна сметка - пациентът стига до болницата - места няма, ние се задъхваме, системата се пренатоварва, но всички други са добри”, посочи още д-р Николова.

По думите ѝ първото, което трябва да направи новият здравен министър, следва да е свързано с ваксинацията срещу коронавируса. „Имаме заболяване, което можем да предотвратим. Идват празници, ваксинирайте се, за да можем да ги изкараме спокойно”, призова общопрактикуващият лекар.

Добрата новина е, че линейката, за която бяхме стартирали дарителска кампания, вече е закупена от дарител, който, както вече споделих, настоява да запазим анонимността му. Линейката е втора употреба, но е в сравнително много добро техническо състояние. Предстои да се оформят документите между дарител и продавач, но очакваме до ден-два да дойде в болницата. Тя ще улесни много болницата, особено, когато се налага да преведем спешно в София тежко болен”, поясни д-р Митов.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени