Мая Манолова в емоционална среща с пернишки деца: Винаги съм знаела, че ще работя, за да помагам на хората

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1138 | Брой коментари 0
13:38 15.12.2017

Открит урок, посветен  на правата на децата направи в Перник днес  омбудсманът Мая Манолова. Той се проведе в Осмо основно училище, по покана и инициатива на Емилияна Станкова , която е и посланик на доброто. Малко нестандартно започна гостуването на Мая Манолова в училището. С „пазар“ на сладкиши, подготвени за специалния коледен благотворителен базар. Средствата от който ще отидат за подпомагане учебния процес.  

На откритият урок присъстваха специалисти , работещи по проблемите на децата в администрацията на омбудсмана, зам.кметът Севделина Ковачева, директори на пернишки училища.  Водещ на емоционалната среща беше Еми, която за пореден път показа, че  когато искаш и следваш желанията си, животът ти се усмихва.

В началото на часа беше пуснат клипа, който показва нагледно на децата, че имат права и трябва да ги търсят. Мая Манолова призна, че обществото ни е длъжник по отношение на правата на децата. „Техните права са нарушени и в домовете, и в училище, и на улицата. Агресията се превърна в част от живота им. Децата имат права, каквито имаме всички ние и трябва да се учат да ги отстояват, независимо от крехката им възраст“ – каза Манолова. Тя разказа на децата с какво точно са свързани ангажиментите й. В съвсем достъпен за децата стил обясни и за битките си с монополните дружества, с различните институции. Но подчерта, че винаги е искала да прави това – да помага на хората. Затова се чувства на мястото си.

Въпреки възрастта си децата от своя страна зададоха изключително смислени и актуални въпроси  - за които потърсиха мнението на Манолова. „Защо не се дават детски на всички деца до 18 годишна възраст“, „Защо баба и дядо вземат толкова малки пенсии, а са толкова болни?“, „Защо не се отделя повече внимание на спорта“?, „Как да се облекчат малко учениците в училище“ … питаха децата. На въпрос кога е разбрала, че ще работи с хората и в тяхна защита – Манолова призна, че от дете е била сигурна, че ще работи за да помага на хората. „Винаги съм помагала. И като дете и като ученичка съм защитава позиции и съм била защитник на по-слабите“

От своя страна Мая Манолова ги попита какво мислят за тежките раници, за електронното обучение, трябва ли да имат повече време за свободни занимания..

Повече от час продължи часът с открития урок. Децата задаваха въпроси, отговаряха на въпроси. Нямаше официална линия между госта им и самите тях. Мая Манолова ги увери, че винаги могат да поставят проблемите си пред институцията, която представлява. И ще намерят помощ. Еми е момичето, към което трябва да се обръщат когато имат нужда – защото тя е посланик тук. Такива посланици има в много градове на страната – и амбицията е да се обхванат все повече градове и училища. Което е най-прекия път към чуване на проблемите и решаването им. На всички деца бяха раздадени илюстрирани брошури, в които точно и на достъпен език са описани правата на децата и начините, по които да алармират когато те са нарушени.

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени