Мартин Мариов: Хората с увреждания са кауза за младите перничани

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 251 | Брой коментари 0
09:05 21.04.2019

Мартин МАРИОВ е роден през 1988 г. в Перник. Завършил е СОУ "Петър Берон" в града, после Нов български университет, специалност администрация и управление. Работил е като уредник във вестник "Строител". В момента е офис мениджър във фирма Andrews Ladies. Областен координатор на МО в БСП Перник.

- Г-н Мариов, млади перничани, обединени в неформална група, спечелихте проект, с парите от който ще помогнете на хора с увреждания. Разкажете ни идеята си.

- Хората с увреждания са кауза за младите хора от Перник. През февруари спечелихме проект от Европейския корпус за солидарност на стойност 6000 лв. Той е на тема "Достъпност за хора с увреждания". Договорът по проекта бе подписан на 29 януари и ще се изпълнява за срок от 6 месеца. Чрез него искаме да привлечем вниманието на обществеността към проблемите на хората с увреждания, да направим градската среда по-достъпна за тях чрез изграждане на съоръжения, подобряващи посещението им във важни институции, да възпитаваме ценности като солидарност и приемственост у младите хора в града. Гордеем се, че от над 30 проекта нашият беше класиран на второ място.

На територията на Перник има над 1500 души с увреждания. Средата за тях е изключително неблагоприятна. Съюзът на инвалидите в Перник дори няма свой клуб, където хората да се събират, да общуват и да споделят грижите и проблемите си. Организацията има само офис, но парадоксално, че достъпът до него е много труден. Има изградена рампа за пред входа, но оттам нататък те почти няма как да стигнат, защото трябва да преодоляват десетки стъпала.

Затова решихме да насочим усилията си към включване на максимален брой лица с двигателни проблеми в обществения живот на града, повишаване на социалната ангажираност на младежите, както и иницииране на разговори в обществото за приобщаване на хората в неравностойно положение към активни социални дейности, за да не чувстват те нежелани от обществото.

Смятаме, че с малки, но правилни стъпки можем да бъдем инициатори на ценностна промяна не само в нашия град, но и в цялата страна.

- Какви са подобренията за хората с увреждания, които ще направите със средствата от проекта?

- На възлови места в центъра на града ще бъдат монтирани гумени рампи, които да позволяват на трудноподвижни индивиди и инвалидни колички да преминават от тротоар на тротоар. През май ще организираме голям спортен празник в градския парк с участие на хора с увреждания. За нуждите на МБАЛ "Рахила Ангелова" ще закупим инвалидни и тоалетни столове, помощни средства за придвижване и други.

Популяризираме проекта си чрез фейсбук страница, която вече е активна, както и чрез YouTube канал, на който ще качваме видеа с презентации, интервюта с представители на организациите на хора с увреждания, разкази с добри практики от други градове.

Изпратихме писма до трите мобилни оператора, до клоновете на някои банки в центъра на Перник, до всички училищата и до институции, като ги призоваваме да поставят рампи за инвалидни колички, които могат да се ползват и от майките с малки деца. Благодарни сме на г-жа Анита Тараланска, председателка на Съюза на инвалидите в Перник, която откликна на нашите идеи и ни направи безценни препоръки.

Проектът трябва да бъде реализиран за 6 месеца и да приключи на 15 август.

- Първата стъпка за реализиране на проекта е анкета, която направихте сред жителите на областния град. Какво показват резултатите от допитването?

- Чрез анкетата искахме да чуем перничани какво мислят за проблемите на хората с увреждания и как се приемат те от обществото. Допитването съдържаше 9 въпроса. Четири от тях бяха затворени и с тях измерихме нагласите и възприятията по отношение на обществото, работодателите и институциите към хората с увреждания. А с останалите искахме да разберем конкретните трудности и проблемни зони за достъпна градска среда, към която трябва да насочим усилията си за нейното подобряване.

Резултатите от анкетата са доста тревожни. Според 59,8% от запитаните публичните институции в миньорския град са недостъпни за хората с увреждания. Само 2 на сто дават положителен отговор, а 37,4% смятат, че средата е отчасти достъпна. За 76,2% отношението на работодателите към хората с увреждания е лошо, а едва за 1% то е отлично. 46,2 на сто от анкетираните перничани твърдят, че лицата в неравностойно положение са нехаресвани от обществото. За по-малко от процент отношението на околните е отлично. Скандален е резултатът, че на въпрос за отношението на институциите към хората с увреждания 76,6% отговарят с много лошо, а само за 0,9 на сто то е отлично.

За нас най-важното е да провокираме дебати за проблемите на хората с увреждания на територията на общината. Те имат нужда от подкрепа на цялото общество.

- Вие сте областен координатор на Младежкото обединение в БСП за региона. Какви са инициативите, с които младите хора са ангажирани?

- Най-важното е, че успяваме с общи усилия да сме добър отбор и да надграждаме постигнатите резултати от предишните години. Радостно е, че привличаме в нашата дейност младежи, които не са членове на обединението, но са провокирани от нещата, които правим, и идват при нас.

Организирахме и участвахме в политическа академия, която се проведе в Брезник. Знанията, които получихме от лекторите, са изключително полезни за дейността ни. Младите социалисти  се занимаваме и с благотворителна дейност. Помагаме за облагородяването на детски площадки и паркове, помагаме на възрастните хора. Направихме благотворителна изложба в Градската галерия и от продадените картини събрахме над 5 хил. лв., които дарихме на болния баща на 10-годишно момиче. За 1 юни, Деня на детето, ще организираме традиционния базар за младите майки, на който се разменят дрешки и играчки.

Община Перник беше една от 13-те области, в която се проведоха дебати и се изработи областна "Визия за младите". По време на дискусиите успяхме да докажем и да покажем на връстниците си, че БСП е партия, която може да отстоява и да защитава интересите на младите хора. Имаме безпрекословната подкрепа за всички инициативи от областното и общинското ръководство на БСП в лицето на Валентин Петков, на Кирил Леонов, на депутатите социалисти от Перник Станислав Владимиров и Любомир Бонев, на Николай Бериевски и националното младежко ръководство .

Предстои ни трудна година на избори и младите социалисти ще се включим активно и в евровота, и в местните избори. Продължаваме и с битката си с местната власт за построяване на паметник на Св. св. Кирил и Методий в центъра на Перник. /източник вестник Дума, Юлия Кулинска

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени