Македонският президент призна: Гоце Делчев е българин

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 280 | Брой коментари 0
10:24 22.06.2019

Гоце Делчев се е определял като българин и това е безспорен исторически факт. Това призна президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю, което ще бъде излъчено късно вчера по местна телевизия, съобщава БГНЕС.

 „Има два неоспорими исторически факта и това трябва да бъде като компромисен вариант за личността и делото на големия революционер, който създаде напрежение в отношенията между Скопие и София и който заплашва да създаде отново нови противоречия между двете държави”, каза Пендаровски. В интервюто пред телевизия “Алсат“ той заяви, че исторически неоспорим е фактът, че Гоце Делчев се е определял като българин. Според Пендаровски, в същото време няма нито един исторически факт, че се е борел за Велика България или Санстефанска България. „Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума, както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин.

Македонският държавен глава обаче отказа да признае и други исторически истини като насилствената македонизация във Вардарска Македония след Втората световна война, довела до избиването на десетки хиляди българи, несъгласни с тази политика или изпращането им в различни югославски концлагери, където много от тях намират смъртта си./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени