Магична нощ на Сурва в Пернишко!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 599 | Брой коментари 0
06:33 14.01.2018

 

Традицията е спазена! Поредна година Пернишкият край беше завладян от магията на Сурва – палитра от багри, емоции, настроения отбелязаха нощта на 13 срещу 14 януари.

Запалени  факли озариха нощта, лумнаха огньовете за здраве и берекет. Проглушителен звън от хиляди звонци, хлопотари и чанове и страховити маски уплашиха лошотията.

Пътят на добруване ни заведе в село Люлин , където се срещнаха две от най-колоритните сурвакарски групи - Люлин и Долна Секирна. Жителите и гостите се радваха на маскираните, както и на групата войводи от национално сдружение „Хайдути", беше представена впечатляваща фотоизложба, както и експозиция на маски, направени от майстор Деян Евгениев. Местните самодейци подариха на гостите ръчно изработени пръстени и гривни с българска шевица.

След това обиколката продължи до село Големо Бучино.Сурвакарската група на село Големо Бучино съществува повече от петдесет години. Представя традиционния зимен обичай "Сурвакарска сватба", свързан с празничния новогодишен цикъл, който обхваща периода от Коледа до Водици – Богоявление – Йордановден, познати сред населението като мръсни, погани дни. Участниците в обичая са само мъже – ергени и женени. Женските персонажи се изпълняват отново от мъже. Основните персонажи са: булка, младоженец, свекър, свекърва, поп, байрактар, мечка, мечкар, циганска група, група звънчари с маски и ликове и музиканти.  От 2009г. групата е редовен участник в Международния фестивал „Сурва".

И тази година беше запален огромен огън в пернишкия кв. Бела вода, където маскирани гониха лошотията.

Отличаващо за групата е, че нейната маскировка е така наречената "зевала" – животински митични маски с много глави или една глава с много усти. Всички участници са облечени в кожи. На кръста си носят големи   звънци. Сурвакарите имат определен подскок и ритъм на звънците,  който варира 2/4 или 5/8 тактов размер. В сурвакарската група участват предимно млади мъже, но има цели родове, които предават обичая от поколение на поколение. Групата наброява в момента около 120 човека. Възрастта варира от 3-годишни до 80-годишни.

Тътенът от Бела вода последва до град Батановци. Там си дадоха среща групите на Батановци и Черна Гора. Има изследвания и записи, че сурвакарската дружина на Батановци, наречена още „сурвакаре" или „преличници", че датира от 1917 г.

Кулминацията на вечерта беше в най-голямото пернишкото село Драгичево, където се събраха сурвакарските групи от селата Долни Раковец, Прибой, Пещера и Национално сдружение "Хайдути". Кметът Вяра Церовска приветства всички сурвакари и гости на празника да бъдат здрави и силни, а годината да бъде берекетна и успешна. Тя поучи от домакините специален плакет за съдействието и съхраняването на автентичния обичай . След игрите на площада в селото за гостите имаше официална Сурвакарска вечеря с традиционните ястия.

Сурвакарската група в с. Драгичево съществува от 2002 година.Две години по-късно започва да участва в Международния фестивали „Сурва", откъдето получава грамоти, дипломи, плакети и медали. През 2013г. групата е наградена със сребърен медал за атрактивна игра, а през 2014 г. със сребърен медал за войвода.Тя е носител и наосител и на още много награди за блестящото си представяне.

 

 

 

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени