Мъртвата риба в яз. „Пчелина” „стигна” до екоминистерството! Какво следва?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 172 | Брой коментари 0
07:41 10.09.2019

Вчера лично зам.министър Красимир Живков е бил запознат със ситуацията на язовир Пчелина – съобщи Марио Антонов от Централната рибноопазваща организация Перник. На срещата са присъствали и представители на басейнова дирекция и ДАНС.

„Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има мазни петна, които се разнасят бързо. Засега умряла риба има съвсем малко, но ако продължи да се вливат в язовира всякакви продукти с неясен характер, в рамките на 24 часа всичко приключва! „ – алармира той преди дни . Това предизвика и проверка на РИОСВ, която обаче не откри нарушения и повишаване на показателите.

„От две седмици водата на язовира покафеня. Бяха подавани множество сигнали към "Басейнова дирекция", към РИОСВ - Перник. Не знам доколко обърнаха внимание, но поне ние от Централната рибо-опазваща организация, която охранява доброволно чистотата на язовира, не видяхме никакви действия

 Към днешна дата има множество умряла и бедстваща риба на язовира. За това нещо имам снимки и видео. На голяма част от хрилете на рибите излиза течност, наподобяваща автомасло. Общо взето ситуацията е критична. Цялата тази екокатастрофа е обхванала двата бряга, не е целият язовир, но щетите са за хиляди левове. Много риболовци виждат какво се случва в момента. Картинката е потресаваща. А каква е площта, заета от мъртва и бедстваща риба? Приблизително една трета. Най-големият бряг - от билото на параклиса почти до стената и т.нар. местност "Хангарите" до залива Радибош. Това е някъде от порядъка на 10 км. Вътре има изключително много бедстваща риба” – обяснява Антонов

Той очаква от министерството да разгледат  материалите, които им се пращат. Да се установи кой е замърсителят  и да се спре вкарването на отрови в язовира. А след това да се мисли за ново зарибяване.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени