mycomputer.BG

Лоша прогноза: Част от бизнеса не очаква да се върне към нормална работа през 2021 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 211 | Брой коментари 0
06:50 14.07.2020

Много компании, които са членове на Германо-българската индустриално-търговска камара, отчитат спад на техния оборот в резултат от влиянието на коронавируса. Също така голяма част от тях не очакват през 2021 г. да се върнат към нормалната си работа. Това показва изследването от юни сред членове на камарата, обясни Кармен Щрук, заместник-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Последната анкета от юни показва, че има влияние на Covid-19 върху икономиката в България и Европа. След карантината всички компании са изправени пред трудна ситуация, защото трябва да пренастроят своите проекти. Страните в ЕС са принудени да променят начина си на търговия. Това е сериозен удар върху икономиката. Има увеличаване на безработицата и намаляване на оборота на компаниите. Свободата на движение, услуги и хора е сред водещите за просперитета на ЕС, а сега се наложи това да бъде ограничено", обясни гостът.

Кармен Щрук добави, че водещият фактор за компаниите е получаването на повече подкрепа в условията на пандемията.

"Те искат да имат подкрепа от правителството и да получават информация как да се осъществяват различните процеси по алтернативно наемане на работа, така че да не се съкращават работни места. Нуждаят се от повече прозрачност за дългосрочното финансиране на компаниите", добави Щрук.

По думите ѝ сред най-тежко засегнатите сектори е туристическият заради затварянето на границите.

Щрук говори и за присъединяването на България в ERM II.

"България ще трябва да остане още две години в чакалнята на еврозоната преди да се адаптира към механизма преди приемането на еврото. Новината е важна за България, защото това означава единство и просперитет. Приемането в ERM II е важно за икономическите реформи в България и укрепването на икономиката в рамките на европейския пазар", каза експертката.

Според госта тази стъпка ще създаде много възможности за българската икономика.

"През следващите 2 години България ще трябва да осъществява надзор над небанковия сектор. Също ще трябва да има наблюдение над държавните предприятия", уточни гостът /Днес бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени