Лондон пак отлага развода с ЕС – този път за януари

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 191 | Брой коментари 0
08:10 05.09.2019

Британската Камара на общините прие на трето и последно четене законопроекта, който задължава премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзит с три месеца до 31 януари 2020 г., предадоха световните агенции. Текстът бе приет с 327 срещу 299 гласа.

Преди да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете.

Възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на "твърд" Брекзит, да забавят процеса на приемането на законопроекта, отбелязва АП.

Борис Джонсън многократно е обявявал намерението си да осъществи Брекзит на 31 октомври, дори и без споразумение, и е заявявал, че ако депутатите гласуват за отлагане на тази дата, той ще поиска предсрочни избори на 15 октомври.Веднага след приемането на законопроекта в долната камара на парламента, Джонсън внесе искане за произвеждане на предсрочни избори.

Долната камара отхвърли искането на Джонсън. То бе отхвърлено с 298 гласа "за" и 56 "против". Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването. За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати.

Изходът от гласуването е очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.

Борис Джонсън се присмя на лидера на основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Джереми Корбин, след като парламентът отхвърли искането на министър-председателя за предсрочни избори, предаде Ройтерс.

"За първи път в историята опозицията гласува, за да покаже доверие в правителството на Нейно Величество", каза Джонсън в кратко изявление. "Мога само да размишлявам какви са причините, които стоят зад колебанието (на Корбин), но очевидният извод е, че той не мисли, че ще спечели", допълни той.

Лейбъристкият лидер заяви, че искането на премиера съдържа "отровата на (Брекзит) без сделка". "Нека законът (за отлагане на Брекзит до края на януари) бъде приет и получи одобрението на кралицата, и тогава ще подкрепим (произвеждането на) избори", допълни Корбин.

Според високопоставен депутат лейбърист, цитиран от Би Би Си, Корбин е казал, че няма да позволи предсрочни избори преди 31 октомври - датата, на която Джонсън иска Великобритания да излезе от Европейския съюз, със или без сделка./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени