Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за миграцията

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 374 | Брой коментари 0
08:06 29.06.2018

Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията, след продължили над 10 часа преговори в Брюксел, съобщиха световните агенции.

"Лидерите на 28-те страни от ЕС се споразумяха по заключителния документ от срещата на върха, включително за миграцията", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията.

"Италия вече не е сама след тази среща на върха", заяви италианският премиер Джузепе Конте, който първоначално блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза. Той отбеляза, че Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си. Конте каза, че Италия не е притисната спешно да вземе това решение, допълва Ройтерс.

Конте съобщи, че ЕС е поел ангажимент за финансиране на фонд за помощ на африканските страни, предаде ТАСС. Това бе едно от исканията на Рим към ЕС. Конте заяви и, че лидерите на ЕС са се договорили да реформират Дъблинското споразумение за мигрантите. "Установява се нов всеобхватен принцип за оказване на прием и спасяване на мигрантите. И се признава главния принцип - всеки пристигнал в Италия пристига в Европа", каза Конте.

Конте приветства това, че в постигнатото споразумение се предвижда интегриран подход, както Италия е искала и че Европа ще е по-отговорна и по-солидарна, допълва Франс прес. Той каза, че Италия е доволна от изхода от срещата и призна, че преговорите са били дълги.

Относно операциите за спасяване на мигранти Конте каза, че сега те почиват на принципа на разделяне на отговорността и ще бъдат координирани от страните съвместно. Всички кораби са длъжни да уважават законите и да не месят в операциите на либийските служби за брегова охрана, каза Конте, подчертавайки, че това трябва да се спазва най-вече от корабите на неправителствените организации, предаде ТАСС.

"Победи европейското сътрудничество", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", добави той.

"Това бе първо плод на обща работа и европейското сътрудничество надделя над несъгласието или над националните решения, които нямаше да бъдат нито ефикасни, нито трайни", каза Макрон, предаде Франс прес.

Сред решенията за справяне с миграцията, е предложение за контролирани центрове на европейска територия за по-добро организиране на приема на мигранти, припомня агенцията.

"Солидарността, която я дължахме на страните, в които първо влизат мигранти, бе задействана на тази среща на върха", допълни Макрон.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че пристигащите в Европа мигранти не трябва сами да избират в коя страна да останат, предаде ТАСС. Меркел добави, че страните от ЕС искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба /Фронтекс/ и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

Меркел приветства постигнатото споразумение на срещата на върха, предаде ДПА. Тя обаче отбеляза, че има още работа за вършене по пътя на единната система за предоставяне на убежище в съюза. "Но аз съм оптимист след днес, че ние можем действително да продължим с работата", каза Меркел./Новини бг

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени