Лидерът на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска и Младежи ГЕРБ-Перник отдадоха почит на загиналите в борбата срещу терора на комунистическия режим.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 241 | Брой коментари 0
14:31 01.02.2019

Областният координатор на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска и Младежи ГЕРБ-Перник отдадоха почит на загиналите в борбата срещу терора на комунистическия режим. Младите хора почетоха паметта на жертвите от репресиите на тоталитарната власт с минута мълчание и поднасяне на цветя пред паметна плоча, посветена на жертвите на комунистическия режим.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че е важно да направим така, че ние и поколенията след нас да не забравят това, което се е случило тогава, за да не се повтарят никога подобни грешки.

„На днешния ден ние си спомняме за една от най-черните страници в българската история“, посочи младежкият лидер ГЕРБ-Перник Денислав Захариев. Той припомни, че именно 1 февруари 1945 г. е денят,  в който първи и втори върховен състав на Народния съд осъжда на смърт 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов - общо 23 политици. На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ - княз Кирил Преславски (братът на цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор. В следващите девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са избити. Жертвите обаче не се изчерпват само с тези, чийто живот е отнет. Репресиите срещу техните семейства продължават с години. Белезите на преживения ужас все още се помнят от близките и потомците на жертвите му.

1 февруари официално е обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим през 2011 г. от правителството на Бойко Борисов с  решение на Народното събрание.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени