Личните лекари вече ще могат да ни дават повече направления

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 633 | Брой коментари 0
20:42 02.04.2018

 Националната здравноосигурителна каса вече ще плаща средно с 10% повече за клиничните пътеки. Това е залегнало в подписания Национален рамков договор за 2018 година, който влиза в сила от днес, 1 април.

По-голямо е увеличението на пътеките за рехабилитация и долекуване.

"Този рамков договор не е идеалният, той няма да реши проблемите в системата на здравеопазването, но е по-добър, стъпка напред във възможностите, които ни даде бюджетът на Здравната каса, гласуван от парламента", коментира д-р Галинка Павлова, зам.-председател на Българския лекарски съюз, пред БНТ.

"По отношение на пациентите ще се отрази положително това, че сме заложили в него значително увеличаване на обемите медицинска дейност - ще има повече направления за консултации със специалист и за изследвания, ще има по-голям обхват на обхванатите пациенти за профилактични, диспансерни прегледи, имунизациите ще бъдат повече, защото приоритет е детското и майчино здравеопазване. Клинични пътеки са значително увеличени, тези, в които се преглеждат деца. Това ще намали чакането на пациентите пред кабинетите, ще направи по-лесен достъпа до системата", допълни Павлова.

Според нея повишаването на цените ще гарантира и по-добро качество на медицинската дейност.

От тази година жените на възраст между 30-40 години ще имат право да бъдат ежегодно консултирани при акушер-генеколог и да им бъде направена цитонамазка, съобщи още д-р Павлова. По думите ѝ, когато при два негативни резултата има такива, периодичността се променя след 3 години.

Ще бъде задължителна консултацията с кардиолог, когато личните лекари установят включен пациент в тяхната листа, с висок риск, изчислен по корпус системата. /Източник: Актуално

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени