Летящи къщи срещу земетресения в Япония

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 214 | Брой коментари 0
08:12 06.08.2019

В Япония са разработени левитиращи над земята домове, които се повдигат над земната повърхност в момента на земетресение, а след като трусът отмине, основите на жилището отново се пускат.

Технологията на левитиращия над земята дом учените са разработили още през миналото десетилетие, но на нея било обърнато по-сериозно внимание едва през 2011 година, след поредното много силно земетресение в страната.

Конструкторите на компанията Air Danshin Systems Inc. са разработили системата по този начин, че при най-малките трусове, намиращите се под къщата специални възглавници се надуват и повдигат нагоре къщата. За началото на сеизмичната активност следи специален датчик, който подава сигнал на въздушен компресор. За да се напълнят възглавниците с въздух, на компресора са необходими само няколко секунди.

Въпреки че дебелината на възглавниците е само няколко сантиметра, това е напълно достатъчно къщата да бъде повдигната и така съществено да бъдат намалени евентуалните щети. Когато трусовете свършат, къщата бавно се спуска обратно в специална рама, която е закрепена по периметъра на къщата. В момента в Япония вече са построени над 100 такива къщи./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени