Lotus homes

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 479 | Брой коментари 0
13:44 17.08.2021

Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Лекарствата ще се изписват по общия ред - с рецепти. Задължително ще трябва да се правят изследвания по преценка на лекаря - кислородната сатурация и компютърна томография на бял дроб. Лечението ще става при джипита и специалисти.

Петров поясти, че безплатните лекарства ще са от бюджета на касата. Той поясни още, че ще се опитат да решат въпроса с безплатните лекарства с еднократни рецепти, за да не са необходими рецептурни книжки.

Ако лекари откажат да лекуват пациенти с коронавирус, ще им бъдат спирани допълнителните 1000 лв., които получават заради пандемията.

От здравното министерство съобщиха още, че правят допълнителна поръчка на Ремдесивир, както и стратегически медикаменти - антибиотици, Дексаметазон и нискомолекулни хепарини.

Идеята е да се създадат запаси в 6 болници, които после да се разпределят в останалите, съобщи Димитър Петров.

Това се предвижда в актуализацията на бюджета и затова от здравното министерство настояват по-скоро да стане актуализацията.

Разработва се процедура за лечение на COVID болни в извънболничната помощ, каза още Петров. Ще могат да я изпълняват джипита, специалисти и педиатри от терапевтичните специалности. Ще се включват от два до три прегледа, които ще се плащат, но все още не е договорена цената.

Затягането на мерките ще се случва спрямо приетия план - намаляване на капацитета на заведения и мероприятия, ще се засили и контрола от страна на РЗИ-тата.

"Ще поискаме да се засилят мерките в градския транспорт в страната, а в София ще има допълнителна среща за градския транспорт, защото мерките там не се спазват", посочи Петров./Дарик

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени