mycomputer.BG

Лекарите против спиране на операциите, очакват починали без COVID заради затворени болници

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 526 | Брой коментари 0
09:35 26.10.2020

Против спиране на плановия прием и операциите в болниците заради разрастването на епидемията от коронавирус се обяви шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. При затваряне на болниците за останалите пациенти може да се очакват починали хора без COVID, защото не са били приети навреме в лечебно заведение, прогнозира той.

"Смятаме, че няма никакво епидемиологично основание да бъдат спирани плановите операции и плановите приеми, защото имаме възможности за PCR диагностика за всеки пациент. Всяка болница може да осигури предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите", коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на Нова тв.

Той допуска, че е възможно в следващите дни хора да загубят живота си, защото няма да имат достъп до здравни услуги. "При забранен прием по какъв начин трябва да приемем човек, който не е болен от ковид", каза още д-р Маджаров.

Според него 2021 г. е "началото на края на българското здравеопазване". Причината е предлагания бюджет от надзорния съвет на здравната каса. "Практически този бюджет не само, че не отчита новата ситуация, в която се намираме, за да подкрепи финансово системата, която се очаква да бъде силно натоварена, а нещо повече не осигурява дори базовите потребности по отделните видове дейности. Да не говорим за този параграф, който трябва да осигури изследванията, в него е отделена някаква мизерна сума", каза още д-р Маджаров.

Всеки, който има симптоми на ковид трябва да се възприема като такъв и не трябва, напомни той и обяви, че очаква скоро да има единнна информационна система за свободните легла в болниците и линейките да имат достъп до нея.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени