Coca Cola

Лекари и пациенти настояват за национална диабетна програма

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 281 | Брой коментари 0
10:36 28.07.2019

Лекари и пациенти настояват да бъде създадена и приета национална диабетна програма. Това стана ясно по време на семинар, посветен на проблемите на това заболяване, който се проведе в Боровец.

Целта е чрез нея да се подобри първичната и вторичната профилактика, пояси проф. Сабина Захариева – главен координатор на експертния съвет по еднокринология при Министерството на здравеопазванет (МЗ) и директор на университетската специализирана болница по ендокринология.

Една от причините е, че 61% от хората в страната не са запознти със симптомите на диабета. Повече от 50 на сто  от диагностицираните не са посещавали кардиолог.  До 5% процента от хоата с диабет не са регистрирани в НЗОК, не си взимат лекарствата оттам, а си ги закупуват сами.

Проф. Захариева подчерта необходимостта от скринингови програми.

Дава се възможност на болниците да ги правят по три финансови направленя: по линия на държавата, на спонсори, и на фармацевтични фирми. Застахователите и работодателите също биха могли, каза тя. Тябеше категорична, че за да бъде овладян диабетът отрано е необходимо създаването на скринингова процедура.

Според проф. Захариева националната  диабетна програма трябва да включва обучение на болни, скринингова програма и Национален диабетен регистър.

Така ще се следи дали пациентите има безпрепятствен достъп до лечение, как се полиява заболяването от лечението, какъв е контролът върху него и ще се възпрепятстват късните усложнения.

По думите на директора на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев най-напред трябва да има добра превенция, за да се постигне добър контрол на диабета.

„Колкото и да е добра обаче тя, при  световното застаряване на населението, няма как да избягаме от това заболяване.  Втората цел на една национана диабетна програма е да се тъсят тези близо 300 000 души, които сега не знаят, че развиват преддиабет и диабет, не се лекуват и не го контролират” каза той.

Годишната  инвестиция на държавата в лечението за диабет е 550 млн. лева. Това означава, че на човек се падат около 1000 лв. за този период, като 60% от въпросните 550 млн. лева държавата дава за лечение на усложненията.

Лекари отчетоха, че за една година животът на диабетците се е увеличил с една година благодарение на качествената терапя. Те обаче бяха категорични, че трябва да се намали голямата бройка на хората с усложнения./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени