Лекар: Българинът има здрава психика

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 123 | Брой коментари 0
10:38 14.06.2020

Коронавирусът не отключва диабет. Човек трябва да има база – да има наднормено тегло, да е затлъстял, да е подложен на стрес. Да има много придружаващи рискови фактори. Човек с голям корем винаги трябва да знае, че е застрашен от захарен диабет тип 2”, заяви в ефира на „Събуди се” ендокринологът проф. Ивона Даскалова.

Според нея не е вярно и твърдението, че коронавирусната инфекция засяга щитовидната жлеза. Имало е един случай в Италия, но това не значи, че има връзка между инфекциите.

„Не се разболяхме, оставайки вкъщи, защото българинът има здрава психика. Малко погрешно е схващането – „обездвижихме се, много се храним”. Никога не намираме време за физическа активност, когато сме на работа. Сега ни се отдаде възможност дори и затворени. Трябваше и трябва хората ежедневно да правят гимнастика”, съветва Даскалова.

Тя е на мнение, че хората са започнали да приемат много въглехидрати и са започнали да покачват теглото си. Стресът също е спомогнал за хормонален дисбаланс. Влияние е оказало и неправилното хранене – не само приемането на въглехидрати и пържени храни, но и честото хранене и в неопределени часове.

„Количеството храна, което приемаме, също е много важно. Трябва да си правим сметка колко храна има в чинията. Ние винаги казваме, че е добре да се консумират плодове и зеленчуци, също и риба, и месни продукти. Консумирайте, но като ограничите бялата захар, тестените продукти, мазните храни. Нека количеството бъде по-малко и да се храним в определен час на деня. Всеки трябва да си създаде режим на хранене”, смята Даскалова. Тя съветва да се приема поне по 2 литра вода на ден, и също – закуската да е най-обилна, а вечерята по-лека./НОВА

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени