I-Study_school

Кристиян Бойков: Не съм атакувал НАП и не съм вълшебник

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 373 | Брой коментари 0
18:28 22.07.2019

Притеснен съм предвид факта, че цяла България се е обърнала срещу мен. За самият случай не се чувствам притеснен. Доста неверни неща се изписаха и изговориха последните дни. Аз не съм атакувал системата на НАП.

Това каза в сутрешния блок на БТВ обвиненият за хакерската атака срещу системата на НАП Кристиян Бойков. "Бях на работа и пуших на терасата, когато колегите ми казаха, че трябва да вляза, защото от ГДБОП са в офиса. Белезниците щракнаха веднага на ръцете ми. Обясниха ми, че акцията е заради изтичането на данните в НАП. Аз получих нервен срив в началото. Акцията продължи около 7 часа. От ГДБОП ме питаха кое е работното ми място и това беше единственото съдействие, което потърсиха от мен. Аз се успокоих едва след втория-третия час. Нещата не са толкова елементарни и то при такова разследване. Премиерът каза, че е можело да отворя компютрите и да помогна, но това не е толкова лесно.

Информацията там е криптирана и съдържа критични данни за нашите клиенти, с които разполагаме само ние. Според мен атаката е срещу фирмата, а не толкова срещу мен. Аз не мисля, че има някой, който да ме мрази и да иска да ми отмъсти. Не мога да коментирам разследването и да изнасям данни от него, защото дори и да бъда оневинен, после може да ме глобят за изнасяне на информация. Не мога коментирам какви данни са изтекли от НАП и дали те имат отношение към националната политика. Не се занимавам с политика. При разпитите ми имаше леки заплахи и неудобни въпроси. Аз реагирах спокойно, защото вече бях осмислил какво се случва. Опитваха се да ме убедят, че съм извършил всичко, но аз нямаше как да направя това, защото съм невинен. При делото ще се разбере какво точно са ме питали. Странно е, че за един 20-годишен младеж идват 15 мъже, които са два пъти колкото мен", разкри Бойков.

 

"Нямам никаква идея каква е уязвимостта на системата НАП. Не бих се определил и като вълшебник. Не мога да преценя какви са възможностите ми към момента. Определям се като 20-годишен ученик. В свободното си време играя игри, чета за работата си, посещавам курсове. Това за "белите" и "черните" хакери също не е реално, защото си има определени термини в тази област. Страхувам се, защото нещата, които ми се случват в момента, ми се случват за пръв път. Естествено, че се притеснявам, че мога да бъда осъден за нещо, което не съм извършил. Все още не мога да преосмисля какво точно се случва. Родителите ми реагираха без паника. Майка ми каза, че ме подкрепя. Приятелката ми също ме подкрепя. Имам съвсем нормален стандарт за 20-годишен ИТ специалист. Не съм богат. Получавам средностатистическа заплата за този сектор. Издразних се, че се написаха много неща за личния ми живот без никой да ме пита. Не е вярно, че живея в една и съща сграда с министър Владислав Горанов. Работя в тази сграда. Със сигурност не съм богат. С приятелката ми живеем в двустаен апартамент под наем. Издразних се, че журналистите се ровят и в личния живот на семейството ми. Опитах се да ходя на работа, но медиите ми пречат, защото непрекъснато ме преследват. Със сигурност бих продължил да работя в тази сфера, но не бих преминал в редиците на държавната администрация", каза още Кристиян Бойков./Новини бг

 


GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени