Ковачевци се стяга за "Сурва в долината на маските 2020"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 374 | Брой коментари 0
18:35 11.01.2020

Община Ковачевци ще посрещне на празника „Сурва в долината на маските-2020” ръководството на руския културно-информационен център София, съобщават от общината

На официално посещение в Ковачевци, се очаква да пристигнат   г-жа Олга Широковна- директор на  Руския културно- информационен център, Наталия Еремина-   началник на отдел и г-н Владимир Ястреба- координатор на направление  „Насърчаване на руската култура в света“  в РКИЦ.

Те ще се срещнат с кмета и ръководството на Община Ковачевци,  ще бъдат обсъдени  възможностите за сътрудничество в сферата на  културата, възможностите за взаимни гостувания на  читалищните  дейци, танцови и певчески ансамбли и на  руски артисти, които  да се изявяват на  Ковачевска сцена.  

На срещата, представителите на общината ще ги запознаят  с богатото  културно и историческо наследство, с музейната експозиция на Етнографския център „Сурвакари“.

Гостите  са официално поканени на традиционния зимен празник на община Ковачевци  „СУРВА В ДОЛИНАТА НА МАСКИТЕ“, където ще присъстват  на запалването на ритуалния огън на площада и  на прословутото сурвакарско хоро. Това е един  от най- колоритните  празници, отбелязван в  нашата община и  традицията на този ден повелява, че  сурвакарите със своите страховити маски  и костюми,   танцувайки сурвакарско хоро, под звуците на огромни чанове,  гонят  злото  и   носят   берекет на общината и на жителите.

През юбилейната 2020 г., празникът ще бъде  с много приятни изненади за жителите и гостите на Ковачевци.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени