Корабът на НАСА кацна на Марс и изпрати първи снимки

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 343 | Брой коментари 0
08:12 19.02.2021

Марсоходът на НАСА Perseverance кацна безаварийно на Марс след пътуването си от над 482 млн. Км от Земята, съобщи CNN. Марсоходът се е приземил безупречно, според екипа на мисията.

"Пърси", както нежно наричат космическия кораб в контролния пункт на мисията, започна да изпраща обратно първите си изображения на мястото за кацане веднага след докосването на повърхността, което показва сянката на марсохода на мястото му за кацане на кратера Джезеро.

 „Това кацане е един от ключовите моменти за НАСА, САЩ и космическото изследване в световен мащаб - когато знаем, че сме на прага на откриването и подострянето на моливите си, така да се каже, за пренаписване на учебниците“, каза главният администратор Стив Юрчик.

„Мисията олицетворява духа на нашата нация да бъде постоянен дори в най-трудните ситуации, да вдъхновява и да развива науката и изследванията. Самата мисия олицетворява човешкия идеал за постоянство към бъдещето и ще ни помогне да се подготвим за човешкото изследване на Червената планета през 2030-те. "

 Байдън също написа в туитър за кацането: "Поздравления за НАСА и всички, чиято упорита работа направи историческото кацане на “Персеверанс“ (в превод „Постоянство”) възможно. Днес отново се доказа, че със силата на науката и американската изобретателност нищо не е извън сферата на възможностите."

Превод и редакция: DarikNews

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени