Конструкторите Lego навършват 60 години

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 226 | Брой коментари 0
10:26 04.01.2018

Емблематичните пластмасови тухлички „Lego“ навършват 60 години през 2018 година.

Датската компания вече няма защита на патента си, а имитатори отдавна се опитват да настигнат и надминат успеха й.

Същевременно истинската конкуренция всъщност се разгаря другаде, отбелязва компанията, цитирана от БТА. Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на „Lego“ се използват за създаването на сгради, коли, самолети и цели въображаеми светове в детските стаи по целия свят. Появяват се пирати, принцеси и космически кораби наред с цели поредици конструктори, посветени на блокбастъри като "Междузвездни войни", "Карибски пирати" и "Хари Потър".

Същевременно конкурентни фирми пуснаха "клонинг" продукти, които много приличат на оригиналните, а датската семейна компания трябва да се съревновава и с онлайн игрите. Всичко започна преди около 60 години на 28 януари 1958 година. Някогашният управляващ директор на „Lego“ Годфред Кирк Кристиансен внася патент за малко пластмасово кубче с два реда с по четири пъпчици отгоре и три тръбички отвътре и така се ражда емблематичната тухличка „Lego“.

Скритите тръбички са тайната, която държи частите заедно и по-стабилно от другите конструктори. Техническият патент изтече след 20 години. В наши дни всяка компания може да копира тухличките на „Lego“ и доста го правят. Лмпанията чиято европейска централа се намира в Холандия, но произвежда конструкторите си в Китай, прави продукти, които могат да се свързват с тухличките на Lego, но са доста по-евтини. Подобни стратегии имат и други фирми. Те дори предлагат разработените вече теми от „Lego“.

Разликата е, че те не се отказват от войници и танкове, които са табу за датчаните поради етични съображения. „Lego“ не може да направи нищо срещу копията, каза датският адвокат, специалист по патентите, Торбьорн Сванстрьом.

 "Тухличката изглежда по начина, по който изглежда, тъй като има функция," допълни той. От години „Lego“ съди имитаторите си, често напразно, а Сванстрьом казва, че тухличките на „Lego“ вече не могат да бъдат защитени.

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени