Колко опасна е паниката от коронавируса

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 271 | Брой коментари 0
08:16 29.02.2020

Паниката и страхът заради короновируса могат да бъдат много по-страшни и по-опасни от самата зараза. Истерията кара хората да действат напълно ирационално, обясняват специалисти, цитирани от NOVA.

„Паниката се поражда от невежеството и от незнание как да се реагира", обяснява Алексей Пампоров от Института по Философия и Социология към БАН.

Само едно обикновено кихане или кашляне в момента е достатъчно, за да побърка хората, които панически се отдръпват или даже бягат.

СЗО повиши степента на глобалния риск от коронавируса от "висока" на "много висока"

„Начинът, по който реагира обществото е доста притеснителен. Това, че започва изолация на хора, които говорят на италиански по улицата или имат азиатски черти, показва, че ние сме склонни да се отдадем на ксенофобия заради невежество”, каза Пампоров.

Страхът често кара хората да спират да мислят, а примерите за това са красноречиви.

След слухове, че тоалетната хартия, салфетките и дамските превръзки предпазват от вируса, хората в Тайван, започнаха да ги слагат на устата и носа си.

Странното поведение на паникьосаните доведе и до по-екстравагантни идеи, като използването на портокалови кори, пластмасови бутилки, найлони, сутиени и дори маратонки.

Само няколко статуса във Facebook, или прочит на сайтовете, които бълват фалшиви новини, са достатъчни, за да накарат стотици да изкупят лекарствата и хранителните продукти.

„Изкупуване на боб, олио, спирт, брашно е ненужна истерия”, каза още доцентът.

Винаги трябва да проверяваме добре източниците на информацията и да не се подвеждаме по това какво прави тълпата.

„Когато липсва информация, тогава страхът управлява. За съжаление, някои политици разчитат точно на него - те успяват да подклаждат, да плашат. Новата вълна от бежанци ще накара хората бързо да забравят за коронавируса”, обясни Пампоров./Дарик

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени