Коледни пари за пенсионери - евентуално и не за "всички"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 365 | Брой коментари 0
16:37 03.11.2017

Не е ясно дали тази година ще има коледни надбавки към пенсиите у нас и какъв ще е размера „им. Ако има обаче, те няма да са „за всички”.

Това стана ясно от днешните думи на финансовия министър Владислав Горанов и социалният Бисер Петков.

По думите на Горанов в момента се прави анализ и към средата на ноември ще е ясен отговора на въпроса за коледните надбавки.

Ако правителството одобри такива, то те „едва ли” ще бъдат за всички пенсионери, уточни Горанов.

Финансовият министър даде да се разбере, че бюджетният излишък от 2,4 милиарда лева към края на октомври не е „за харчене”, а се дължи предимно на „изоставане в разходите на мининстерствата”.

Така след изхарчването на парите бюджетът ще приключи балансирано или с малък излишък, а „нито един лев” разход не могат да се направят извън Закона за държавния бюджет, обобщи Горанов.

Министерството на финансите трябва да осигури ресурс за коледни бонуси, тъй като такъв разход не е предвиден в социалния бюджет за 2017, уточни социалният министър Бисер Петков.

Така решението е в ръцете на Горанов и екипа му. Петков обаче сподели, че системата има нужда от дисциплиниране.   

„Смятам, че тази година трябва да се подходи малко по-различно, ако се дават коледни добавки. С оглед на това, че групата от пенсионери с най-ниски пенсии, която последните години получава добавки, тази година имат повишение на пенсиите. Това ще бъде обсъдено“, заяви социалният министър.

Той не пожела да каже „нищо конкретно” относно евентуални надбавки и техния размер.

През тази година правителството увеличи размера на минималните пенсии до 200 лева./вести бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени