mycomputer.BG

Кой има право на обезщетение при COVID-19?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 851 | Брой коментари 0
08:50 01.11.2020

Кой има право на обезщетение при коронавирус и възможни ли са злоупотреби? Имаме ли правна възможност да се самокарантинираме, когато подозираме, че е възможно да носим заразата? За повечето хора това са въпроси с труден отговор.

 „Здравните инспекции и Министерство на здравеопазването, са тези, които би трябвало да измислят и да публикуват една процедура и да се знае този човек е с положителен тест значи се прави следното нещо, първо, второ, трето, четвърто, пето“, коментира пред БТВ Кирил Янков – изпълнителен директор на завод, в който работят 85 души.

Издаването на болничен при COVID-19 е регламентирано. Право на него имат всички хоспитализирани, оставени за домашно лечение (14 дни при положителен тест) и контактни (10 дни след среща със заразен), дори и да са здрави. Те обаче трябва да бъдат установени от инспектор от РЗИ. Той вписва данните им в COVID платформа, до която имат достъп личните лекари. Злоупотреби няма как да има, защото се извършва епидемиологично проучване, категорични са от здравната инспекция. Предписанието се връчва лично, дори и да е със закъснение, заради голямата натовареност на инспекторите.

„Не може, например на комшията, научил след три дена, че е болен и да каже: „Аз само казах „Здравей“ там на един метър за секунда и искам да получа болничен". Няма как да стане! Това е фалшив болничен, за който глобата е 10 000 лв. и ми прекратяват практиката!“, категоричен е председателят на Сдружението на семейните лекари в Бургас д-р Петко Желязков.

От РЗИ подчертават – болничният се издава само след положителен PCR тест, бързият тест не е основание за карантина.

„Когато човек се карантинира доброволно, тоест без да има издаден съответният акт от РЗИ, без да има издадено такова предписание, той няма и основание да получи болничен лист, тоест той може да си остане вкъщи при някаква вътрешна уговорка между него и работодателя“, обяснява адвокатът по медицинско право Мария Шаркова./Новини бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени