mycomputer.BG

Кой е най-ефективният и евтин избор на отопление за зимата?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 542 | Брой коментари 0
09:12 03.10.2020

Кой вид отопление за зимата е най-ефективен, най-изгоден и най-екологичен? Данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие показват, че най-евтино е отоплението с термопомпа, под 5 стотинки, следвано от климатик, клас А, съобщава NOVA.

В първата тройка на цените се нареждат и въглищата, следвани от дървата – за близо 7 стотинки на киловат час. Следващата най-близка цена вече е 9 и половина стотинки за отопление на природен газ и почти 10, ако изберем екопелети.

Най-екологичните пропан-бутан и парно надвишават десетте стотинки – като най-скъпо дотук е парното – в София киловатчасът излиза малко над 16 стотинки.

Но пък ако изберем електрическа печка по дневната тарифа, ще трябва да предвидим по 19 стотинки на час. И тези цени са при условие, че разполагаме с топлинните уреди. Инвестицията в един модерен климатик или в термопомпа е съвсем отделен въпрос, който често спира семействата да изберат по-екологичния пред по-евтиния начин на отопление.

„Освен цената има и други важни аспекти, които трябва да се обсъдят. Всяка технология си има и недостатъци”, заяви изпълнителният директор на АУЕР Ивайло Алексиев.

Той обясни, че първоначалната инвестиция в термопомпа е много по-висока от тази на печка, която работи с дърва и въглища. Климатиците от висок клас пък са над 1500 лв. Ако имате твърдо гориво, трябва да имате място, където да се съхранява, обясни още Алексиев.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени