Когато медиите насилват

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 406 | Брой коментари 0
09:17 13.09.2017

Понеделник сутрин.

Няколко часа, след като жертва на отвличане благополучно се връща вкъщи, армия от репортери е обсадила дома му. И чака – за подробности и за да бъде съответната медия "първа".

Такива картини ме карат зверски да се срамувам от професията и да се питам в крайна сметка дали репортерите, отговорните им редактори и програмните им директори се гордеят, след като бащата на жертвата споделя едвам-едвам малко подробности, за да задоволи вечния медиен глад на "всички гледни точки".

 Или не им стигна - трябваше да каже Тони Златков дали синът му се е прибрал с всичките си пръсти по ръцете и краката или са му изрязали само ноктите, дали ще има нужда от шапка за зимата да му топли ушите или този разход на семейството е спестен и дали пък все пак някой не му е бръкнал поне в окото, ако не го е извадил?!

Най-добре щеше да е снимки и видео да покаже, сред хор от ахкания и охкания ...

Много ни е сеирът, дами и господа. Особено много е щом стане въпрос за насилие. Страшно харесваме насилието – с повечето кръв идва повечето драма и повечето рейтинг (трафик). Защото насилието, когато не се случва на нас, е ужасно привлекателна тема. Ключовото, обаче, е "когато не се случва на нас!"

 Медиите са длъжни да помислят за страданието на жертвата и да не преминават границата, отвъд която могат да навредят непоправимо, криейки се зад мантията на обществения интерес, докато гонят рейтинг.

А зрителите, читателите и слушателите трябва да наказват медии, които прекаляват, като просто не им обръщат внимание и ги удрят точно там, където най-много ги боли - по рейтинга. Защото не се знае дали утре няма някоя драма да засегне точно този, който днес "храни" или "се храни" с поредната лична драма, превърнала се в тежък криминален случай. И тогава да видим как би се чувствал, ако трябва той да е храната, която задоволява "глада на обществото". А ако някой се оправдае, че повишеният медиен интерес е заради платения откуп и съответната липса на арест на похитителите, бих го попитал защо не организира обсада на дома на главния секретар на МВР и не стоя там, докато не отговори как така се развиха нещата?/ Actualno.com, коментар на Ивайло Ачев

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени