Кога военните хеликоптери могат да станат въздушни линейки?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 291 | Брой коментари 0
08:40 28.01.2018

Военната авиация проучва възможностите за обучение на парамедици, които да участват в авиомедицинска евакуация. Какви са възможностите военните хеликоптери да станат въздушни линейки, които да помагат в спешната помощ?

Хеликоптерите „Кугар” и в момента се ползват за авиомедицинска евакуация, но за да бъдат включени към спешната помощ, ще е нужно купуване на допълнително оборудване, обучение на парамедици и изграждане на хеликоптерни площадки в страната.

В момента от наличните 6 хеликоптера Ми-17, които се ползват за гасене на пожари, e изправен само един, а от 12 „Кугар”-а летят 4 машини.

За да бъде ефективна спешната помощ по въздуха, трябва да има добра координация с болниците, до които да има вертолетни площадки. Необходими са и обучени парамедици, за да се съкрати времето за реакция, казва пред бТВ командирът на базата в Крумово ген. Димитър Иванов.

„За мен всеки трябва да е профилиран. Не може един летец да съвместява тази дейност и като парамедик, защото той има други функции - но няма невъзможни неща, важното е да има воля и осигуряване ние да го осъществим”, отбеляза той. Само за миналата година при гасене на пожари летците от Крумово са изпълнили 261 задачи у нас и в чужбина. По-голямата част от техниката обаче е на земята.

Екипите са готови да изпълняват задачите, но е необходима изправна техника и ясен регламент за взаимодействие със здравното министерство.

Кога и как ще бъдат ползвани въздушните линейки, още не е ясно. От правителствената стенограма по въпроса става ясно, че възстановяването на машините ще струва около 130 млн. лева./Дарик

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени