mycomputer.BG

Код здраве: Какво ни причинява мръсният въздух

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 467 | Брой коментари 0
08:04 08.12.2019

Не можем да живеем без него, но той разболява. Бавно и сигурно. По данни на Световната здравна организация 91% от жителите на планетата дишат мръсен въздух, което отнема живота на над 7 млн. души годишно. Що се касае за България – страната ни е на трето място в ЕС по мръсен въздух.

Случаите на 18-20 годишни пациенти с рак на белия дроб, които никога не са били пушачи, вече не е екзотика. А всяко четвърто дете страда от дихателни проблеми… Какво всъщност дишаме, кои са основните замърсители на въздуха и как да опазим здравето си днес в здравното предаване на woman.bg „Код здраве“ отговорите ще даде пулмологът от Аджибадем сити клиник болница Токуда д-р Диана Лекова, както и Димитър Стефанов, акаунт мениджър продажби на битова климатизация и продукти за грижа за въздуха в LG Electronics.

- Д-р Лекова, нека първо обясним какво представляват фините прахови частици?

- Те са основният компонент от въздуха, който се измерва и следи. Това са частици с много малки размери, състоящи се от твърди, течни вещества и съединения, разтворени и летящи във въздуха. Те са предимно резултат от човешката дейност. Разбира се част от природните явления като прахови бури също водят до продукцията на такива частици, но основно вредната съставка в тях идва от човешката дейност. Те са съединения на азота, сярата, въглерода, остатъци от изгарянията на горивата, химични съединения от различни индустриални производства. Фините прахови частици са с размери до 2.5 µm (микрометра). Точно те не само биват вдишвани, но и попадат най-дълбоко в дихателните ни пътища, преминават в алвеолите и след това достигат до кръвообращението на човека и така могат да достигнат до всички органи. Колкото по-малки са, толкова по-опасни са. Най-вече се следят праховите частици до 10 микрометра. По-големите - до 5 µm имат дразнещ ефект върху лигавицата на трахея, бронхи и горни дихателни пътища.

- Не само белите дробове се увреждат в следствие на мръсния въздух, кои други органи са едни от най-честите „потърпевши“?

- Много голям брой проучвания доказват директната корелация между замърсяването на въздуха, концентрацията на фини прахови частици и сърдечно-съдовите заболявания, мозъчни заболявания, инфаркта, инсулта, белодробния карцином. Все повече информация излиза относно друг проблем – че мръсният въздух повлиява и върху растежа и развитието на децата. Категорично отдавна е известно, че има връзка между степента на замърсяването на въздуха и загубата на белодробната функция като обем и капацитет на беля дроб. А това, което натрупаме като белодробна функция и капацитет в периода на израстването ни, то това ни остава за цял живот. С течение на годините, след като вече сме израснали, тези индикатори само намаляват. Доказано е влиянието на мръсния въздух и върху плода в майката, като се свързва и с преждевременни раждания, раждания с поднормено тегло…

- Помагат ли маските за лице когато сме навън?

- Категорично не могат да ни предпазят на 100%, особено що се касае за фините прахови частици. Вчера в час пик обаче ми се наложи да ходя до булеварда и въпреки, че знам, че маската няма да ме предпази, но ако имах такава в себе си щях да я сложа, защото поне щеше да ми помогне да редуцирам миризмата от изгорелите газове. На местата с много голямо запрашване и замърсяване тези маски се препоръчват, но те не могат да ни спасят от най-фините замърсители.

- Ако се затварят прозорците в часовете, в които е най-мръсно, това помага ли?

- Счита се, че това е някакъв метод, но категорично не е нещото, което ще ни спаси. Фините прахови частици и токсичните газове като озон, серен диоксид, азотен диоксид действат директно върху дихателните пътища и кръвообращението.

С колегите от Спортал Медиа Груп тук в студиото прилагаме една хитринка, за да сме здрави и бодри – използваме пречиствателя за въздух LG Puri Care и ефектът е невероятен. Затова си позволихме да поканим и г-н Димитър Стефанов от LG, който да обясни на зрителите ни малко по-подробно за предимствата и характеристиките на продукта.

В LG и специално в отдел „Климатична техника“ обръщаме все по-сериозно внимание на качеството на въздуха и особено на фините прахови частици. И така в края на 2018 година представихме нашия уред LG Puri Care. Това, с което ние работим, е въздухът вкъщи. Той е многокомпонентен и един от компонентите му е въздухът, който идва отвън, за който говорихме преди малко. Това е голям проблем не само в България, но и в целия свят. Освен въздухът, който влиза у дома ни отвън, имаме и други замърсители, които идват директно отвътре – ние живеем, готвим, използваме химически препарати и продукти, имаме домашни любимци, имаме много текстил, който също е генератор на фини прахови частици… Затова нашият продукт, който е от най-висок клас, има два типа сензори – за фините прахови частици, но и за вредните газове, които спомена д-р Лекова. Всичко това бива филтрирано от нашите филтри, които имат 6-степенна защита. Това, което ние сме заложили като стандарт вътре в дома, е фините прахови частици да са до 15 микрограма на кубичен метър. Когато стойностите са такива, то нашият уред свети в зелено. Това, което оформя въздуха, са както фините прахови частици, така и миризмите. LG Puri Care е чувствителен и към тях. Той засича както парфюм, така и миризмата от домашния любимец. Освен пречистване с голяма филтърна площ, то предлагаме и голяма мощност. Именно тя е важно определяща при кондиционирането на въздуха, защото за по-малко време можем да пречистим повече въздух. Нашите продукти са подходящи както за офис употреба, така и за домашна, в зависимост от мощността, която предлагаме. Освен това те са подходящи и за семейства с малки деца. Както знаем, активната дейност на малчуганите е на ниво до около 50 см. Големият ни уред има един профил, от който излиза чист въздух, който се разпръсква именно до тази височина. А отгоре има друг, с който се разпръсква чист въздух до 1.5 м - активната зона на възрастния човек. Вентилаторът, който се върти, позволява по-равномерно разпределение на целия въздух.

- Още в анонса споменах, че всяко четвърто дете страда от респираторни проблеми. Какъв съвет ще дадете на родителите и смятате ли, че този уред е подходящ и за най-малките, д-р Лекова?

- Няма какво да се чудим, че зачестяват хроничните дихателни проблеми като астма и хроничен бронхит при децата и при възрастните. И това е нещо, което наблюдаваме активно през последните 2-3 години. И вече знаем каква е причината – мръсния въздух. Дори в училището на дъщеря ми поставихме такъв уред, защото то се намира на изключително оживено откъм трафик място. И това е една много добра опция в съвременното урбанистично общество, където замърсяването е огромен проблем. Но наистина може би трябва да тръгнем от най-малките, защото те са нашето бъдеще.

Д-р Диана Лекова е завършила медицина през 1997 г. в МУ-София. Има две специалности - Вътрешни блести и Пневмология и фтизиатрия. След завършването си работи в Общинска болница Пирдоп в интензивен кардиологичен център. От 2001 г. до 2009 г. работи в Пулмологично отделение в Пета МБАЛ, София. От 2009 г. д-р Лекова част от екип на отделението по Пулмология в Болница Токуда. Преминала е курсове по неивазивна вентилация при хронична дихателна недостатъчност и сънна апнея в Хамбург и Хановер, Германия. Работи в областта на неинвазивната вентилация при ХОББ, хронична дихателна недостатъчност и синдром на хиповентилация при затлъстяване. Клиничните ѝ интереси са насочени в областта на хроничната дихателна недостатъчност, неинвазивна вентилация, диагностика и лечение на белодробна тромбоемболия.

Димитър Стефанов е акаунт мениджър продажби на битова климатизация и продукти за грижа за въздуха в българското търговско представителство на южнокорейския производител на битова техника – LG Electronics. Той има опит в компанията натрупан както на южнокорейския, така и на българския пазар. С климатична техника в българското представителство на LG се занимава от 2014 година. В началото на 2019 година LG пусна на пазара пречиствател за въздух от най-висок клас. През тази година линията продукти „Грижа за въздуха“ се разширява, като LG electronics концентрира все повече усилия за да добави елемента „качество на въздуха“ към продуктите си от климатичната дивизия./Новини бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени