Кметът Церовска отсече:Махаме пластмасата от крепостта "Кракра"

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 12.05.2017 | Прочитания 11049 | Брой коментари 0
10:22 12.05.2017

Пластмасата, поставена на крепостта „Кракра” в Перник като част от проекта за възстановяването на историческата местност  ще бъде махната – категорична е Вяра Церовска, кмет на Перник. Това ще стане след изтичане на петгодишният срок, през който по закон никой не може да прави промени по подобни проекти. Петте години изтичат след две години – това означава, че след две години демонтирането на срамните и според специалисти плоскости ще изчезнат.

Д-р Церовска не веднъж е подчертавала, че сегашното състояние на крепостта Кракра е срам за перничани. За средствата, които бяха отпуснати по европрограма можеше да се направи много повече, за да стане тя място, което да привлича туристи и гости. Изпълнението на проекта от години е обект на критики.

Перничани също  критикуваха реставрацията, защото според тях величието, което е излъчвала крепостта „Кракра", се е загубило между наподобяващите теракот–картон  „каменни блокчета". Въпреки протестите и исканията да се разобличат незаконно харчени пари и присвоявания, три проверки във времето показаха, че няма нарушения при реализирането на проекта за крепостта “Кракра”.Управляващият орган  по ОП „Регионално развитие” е констатирал, че изпълнените дейности по проекта „в частта реконструкция/реставрация на крепостни зидове са в пълно съответствие с предварително одобрената апликационна форма и договор”(което ни кара да се запитаме, защо проектът е подаден в такъв вариант). В становището на управляващия орган се посочва още, че е направен анализ на твърдението за нарушение от правна страна. Той показва, че: няма нарушения на разпоредби на ЕС; няма нарушена национална разпоредба; няма предвиден размер на финансова корекция.

Градските слухове "носеха" огромни печалби на определени партийни функционери, свързани с проекта. Но всичко остана в графа "недоказано" и "законно". Ако премахването на пластмасовите плоскости се случи, това ще е единствена морална награда за всички, които през годините се бореха против този срамен проект и начина на реализирането му. 

Проектът  „Подобряване на туристическа атракция - Средновековна крепост "Кракра Пернишки" в гр. Перник и свързаната с нея инфраструктура” беше на стойност  близо 5 милиона лева. Оставяме преценката на вас дали тези близо 5 милиона лева са използвани по предназначение.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени