Кметът Пламен Алексиев поиска прошка в Дрен

от PernikNews
Последно редактирана на: 16:00 26.02.2020 | Прочитания 167 | Брой коментари 0
09:01 27.02.2020

Ритуалите "Прошка" и "Заговезни" бяха изпълнени по традиция от жителите на селото

"Моля да ми простите, ако съм сгрешил, и аз съм човек, и аз допускам грешки". С тези думи се обърна кметът на община Радомир Пламен Алексиев към жители на село Дрен по време на обичая "Прошка". Жителите на селото приеха молбата на кмета и от своя страна също му поискаха прошка. Да му бъде простено за грешките поиска от жителите на Дрен и кметът на селото Пламен Рударски, който също получи прошка от съселяните си.

Ученици от ОУ "Христо Ботев" в селото, заедно с директора на училището Валентина Паунчева разиграха пред присъстващите отколешния ритуал по искане и даване на прошка. Беше показан и обичаят хамкане (в този край известен още и като ламкане), който повелява сварено яйце да бъде вързано на червен конец за здраве, след което завъртяно в кръг. Ученик от училището в селото успя да отхапе от яйцето, без да използва ръцете си. Народът вярва, че този, който пръв отхапе от яйцето, ще бъде здрав и честит през цялата година.

След приключване на хамкането, червеният конец беше запален. По думите на местните, по това колко дълго гори конецът, се гадае и се нарича колко дълго ще живее щастлив човекът. Конецът за младите се остава да гори по-дълго, а за старите се казва – "стига толкова", казват през смях местни зевзеци.

Традицията повелява най-малкият участник в ритуала да поиска прошка от най-възрастния, с думите: "Ако нещо волно или неволно съм съгрешил през тази година, моля да ми бъде простено". Този, от който се иска прошка, отговаря: "Простено да ти е - от мен и от Господ".

Пенсионерският клуб "Здраве" в Дрен, както и самодейци от читалището в селото, също се включиха в ритуала. Възрастните хора си поискаха прошка един от друг, пяха песни и танцуваха кръшни хора с леко сърце. Васил Щраков от клуба, изпя прочувствени песни, които вдигнаха настроението на присъстващите

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени