Кметът на Радомир със силни думи за Апостола

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 174 | Брой коментари 0
13:41 19.02.2020

Скъпи жители и гости на Радомир,

Личността и делото на Васил Левски са известни за всеки, милеещ за Родината. За всички нас той е пример за героизъм, себеотрицание и саможертва. Личност от световен мащаб, на чиито свръхчовешки качества дори поробителите нескрито са се възхищавали.

Едва ли има в нашата история личност, която толкова силно да е изявила себеотрицание и жертвоготовност в името на свободата на Отечеството, както Васил Левски - и през живота си и в смъртта си!

„... Аз съм се обещал на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знае какъв. Там нека съди народът, а не да давам глас за себе си. Това е презряно от човещината за глупаво и най-просто нещо".

Ако вземем дори шепа, едно зрънце от смелостта, решителността и саможертвоготовността на Апостола, ние ще бъдем много по-сплотени като народ. Във времена на духовна криза има нужда от национално единение, и исторически дати като днешната напомнят като камбанен звън за надвисналата опасност от разкол и подтискане на чувството за национално достойноство.

Няма нищо по-силно от думите на Левски, ехото от които сякаш се е пренесло през вековете до днес.

"Какво искам повече, като гледам Отечеството си, че ми е свободно, такова нали ми е предначертанието ни днес за него – не да видя себе си на голям чин, но да умра, братко. Това трябва на всеки работник български да даваме таквоз предначертание. И тогава работата ни ще свети и Българско ще гърми най-бляскаво като едничка държава в цяла Европа."

Поклон, Апостоле!

Да живее България!

Пламен Алексиев

Кмет на Община Радомир

 


 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени