Кметът на Перник поздрави дългогодишния диригент на камерен оркестър "Орфей"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 220 | Брой коментари 0
12:44 18.07.2019

Поздравителен адрес е изпратила кметът на община Перник Вяра Церовска до диригента на камерен оркестър "Орфей" Райчо Христов по случай 70-годишния му юбилей, съобщиха от общината.

Райчо Христов е роден в Бургас, завършил е Националната музикална академия с две специалности - хорово и оркестрово дирижиране. Още като студент, в края на 1974 г. възродил закрития 12 години по-рано камерен оркестър в Перник. Оттогава е неизменно негов диригент.

Гастролирал е със състава в Норвегия, Полша, Германия, Русия, Холандия, Чехия, Испания, Уелс. Райчо Христов е бил номиниран три пъти за музикант на годината, удостоен е със Златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци. Преподава в Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

Били сме на фестивали редом с Хосе Карерас, Андреа Бочели, Лондонския камерен оркестър, Лайпцигския струнен квартет, Московския сити балет, Би Би Си националния оркестър на Уелс, Виена тонкюнстлер оркестър и др., разказа Христов. По думите му това е световно равнище, в което оркестър "Орфей" е участвал в брилянтните си години. Пернишките музиканти са били предпочетени и от арфистката на принц Чарлз Катрин Финч, с която правили запис във Великобритания . Пернишкият "Орфей" има издадени една грамофонна плоча и четири компактдиска, три от които в чужбина./БТА

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени