Кметът на Перник: Днешното решение е най-правилното за перничани

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 998 | Брой коментари 0
11:53 18.01.2020

"В дългосрочен план, решението, което днес ще се вземе за осигуряване на вода от водосбора на язовир „Белмекен“ е най-правилното и е гаранция за това перничани да не бъдат поставяни пред такива ситуации отново“. Това коментира кметът на община Перник Станислав Владимиров  на среща с премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на екологията Емил Димитров, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова и областният управител на Перник Емил Костадинов. Той добави, че  през поседите 2 месеца е имало начертани краткосрочни и дългосрочни мерки. „Някои от тях се изпълниха, някои отпаднаха по нецелесъобразност. В момента се работи по започване на ремонтите на ВиК мрежата в Перник и ремонта на пречиствателната станция“, каза още Владимиров.

„От всички варианти, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На практика, така, както пътят през Владая се ползва и от Перник и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник от Белмекен“, коментира решението премиерът Бойко Борисов.

„Обяснете каква е целта, за да няма спекулации още повече, че за София ще правим подобно нещо от яз. Огняново, да имаме резервна вода, но днес няма да го говорим, защото знам какво следва от всяка една дума. Гледахме всякакви варианти- от вода от пещерите, при която рискът да направим екокатастрофа е голям и аз не мога да го поема, а и не е нужно- когато имаме вариант двата града да си помогнат“, каза още премиерът.

 По време на срещата министър Караниколов заяви, че още в понеделник правителството ще предложи на Столична община да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на София. „Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, средно от около 300 литра в секунда. Водата ще е насочена от "Белмекен", каза още Караниколов.  Той добави, че трасето, което предстои да бъде изградено, ще е дълго 13.5 км. като това ще струва на държавата около 25 млн. лв. По думите на министъра, то ще преминава през общински терени, което няма да създаде затруднения за бързото му изпълнение.

„Няма да бъдат намалени водните обеми на София, а само ще бъде използвана водната инфраструктура на София. Тази вода не е предназначена за София, ще я пренасочим към Перник", обясни екоминистърът Емил Димитров.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени