Китайски гиганти се обединяват за създаване конкурент на Google Play

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 146 | Брой коментари 0
01:14 07.02.2020

Водещите китайски компании в мобилните комуникации Xiaomi, Huawei Technologies, Oppo и Vivo обединяват сили за създаване на платформа, на която разработчици, работещи и извън Китай, да публикуват свои приложения. Платформата ще се използва едновременно от собствениците на устройства на всяка от компаниите.

Според анализатори, цитирани от "Ройтерс", целта е да се отправи сериозно предизвикателство към световното господство на Google Play.

В ексклузивен репортаж агенцията допълва, че четирите гиганта изглаждат последните подробности и целта им е проектът да заработи през март (освен ако кризата около коронавируса не отложи срока). Той е известен като Global Developer Service Alliance (GDSA) и идеята е разработчици на приложения за игри, музика, видео и друго съдържание да предлагат продукцията си и извън Китай.

Анализатори казват за "Ройтерс", че GDSA може да привлече разработчици с това, че им дава шанс да станат "по-видими" в сравнение с препълненият от заглавия Play на Google. Освен това новата платформа може да им предложи и по-добри стимули за "осребряване" на присъствието им там.

На интернет сайт прототип на платформата се казва, че първоначално ще бъдат покрити 9 района, включително Индия, Индонезия и Русия. Това са държави с общо почти 1.7 млрд. души население и китайските мобилни устройства и онлайн услуги имат солидни позиции на техните пазари.

Услугите на Google са забранени в Китай. През миналата година само от магазина си за приложения Play компанията е спечелила около 8.8 млрд. долара, коментира Кейти Уилямс, анализатор в Sensor Tower. Освен това американският гигант прибира 30% комисиона от прожадбите на съдържание като филми, книги и приложения в Play, обяснява "Ройтерс".

"Като направят по-опростен за разработчиците достъпа до крайни клиенти през различни магазини за приложения, Huawei, Oppo, Vivo и Xiaomi имат шанс да привлекат повече компании и в крайна сметка, повече приложения", допълва Уилямс. Това на практика означава, че за потребителите на тази платформа може да се открият възможности отвъд това, което им предлагат американските гиганти от Силициевата долина.

Нито четирите китайски компании, нито Google са коментирали пред агенцията преди публикацията./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени