Lotus homes

Кирил Петков: Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми, значи съм направил нещо, което е на прав път

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 497 | Брой коментари 0
08:59 17.08.2021

Служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира пред NOVA развихрилия се скандал около неговото гражданството, който измести много теми от дневния ред.

Първоначално дeпутaтът oт пaрлaмeнтaрнaтa групa нa „Има такъв народ“(ИТН) Димитър Гърдeв aдрecирa cвoй въпрoc дo служебния миниcтър нa външнитe рaбoти Cвeтлaн Cтoeв, в кoйтo нacтoя МВнР дa oтгoвoри дaли служебният министър на икономиката Кирил Пeткoв e имaл двoйнo грaждaнcтвo към мoмeнтa нa нaзнaчaвaнeтo му в cлужeбния кaбинeт. Вчера през деня от ГЕРБ-СДС внесоха в Конституционния съд искане да се установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев. Вносителите на искането бяха Даниел Митов и Радомир Чолаков и във връзка с твърденията, че икономическият министър Кирил Петков в момента на назначаването си на длъжността е бил с двойно гражданство - българско и канадско.

 „Нямам канадски паспорт в себе си. Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти. Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми като министър, значи наистина съм направил нещо, което е на прав път. Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки. Явно засягаме големи интереси”, посочи Петков.

„Аз дори не съм подавал документи за това гражданство. То е придобито от мен заради моите родители. Направил съм всички стъпки по административен път, за да се откажа от него. Според мен и решение 15 от 1995г. на Конституционния съд, „чуждото, освен българско, гражданство на едно лице е въпрос на собствен избор. То не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той желае да участва в упражняването на властта в България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското”, допълни служебният министър.

„Представете си ,че една държава откаже да ви издаде бележка, че сте освободени от тяхно гражданство. Това означава ли, че нашата Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно. Много юристи казаха, че е абсурдно такъв важен въпрос за страната да бъде функция на някакъв административен акт на трета държава”, каза още той.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени