Кирил Леонов пред радио Фокус: Перник трябва да бъде един европейски град със социална принадлежност

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 11.01.2019 | Прочитания 653 | Брой коментари 0
17:03 11.01.2019

Кирил Леонов, председател на БСП Перник, в интервю за предаването „Червена линия" на Радио „Фокус"

Радио "Фокус": На 15 януари предстои обществено обсъждане на бюджета на Община Перник за 2019 г. Какво е мнението на общинските съветници на БСП в Перник за изготвения бюджет?

Кирил Леонов: Все още е малко рано да говорим за мнението на общинските съветници. Мога да говоря от мое име за бюджета. Какво представлява бюджетът на Община Перник? Напълно идентичен е с миналогодишния. Тук има предистория, която бих искал да споделя с вашите слушатели. Община Перник е една от малкото общини, която е в голяма задлъжнялост. Над 35 млн. лв. са дълговете на Община Перник към доставчиците и най-вече към републиканския бюджет. Само преди един месец изтеглихме още 3 млн. лв., независим кредит. Гласуваха си управляващите от републиканския бюджет, за да може да погасим стария безлихвен кредит. Знаете, че в края на всяка година има погасителни планове, ние не успяхме да съберем необходимите средства и издърпахме нов. Попаднали сме в един кръговрат, в който се въртим непрекъснато, в една дългова спирала, която пропада. Те взимат тези кредити с надеждата, че държавата ще ги опрости. Такъв механизъм не знам да има все още измислен. Имаме финансов оздравителен план, който до края на тази година трябва да изкара общината на едно прилично състояние, с дългове около 10 млн. лв., но това няма да се случи, защото планът не се изпълнява. Какво залагат в предложения бюджет? Залагат по-голяма събираемост от данъци, преследвайки длъжници, давайки ги на частни съдебни изпълнители. Залагат по-голяма продажба на общински сгради, земи и отдаването им на концесии. С две думи – неща, които няма как да се случат, защото по-голяма част от общинското имущество отдавна е разпродадено. Сравнявайки с 2018 г. ще видите, че са продали  на сгради общинска собственост за 50 хил. лв. – почти никакво изпълнение от заложеното 1,1 млн. лв. С две думи – напълно кух бюджет. Както миналата година, сегашният бюджет е неизпълним.

Радио "Фокус": Каква алтернатива ще предложите на управляващите в Перник по бюджетните политики?

Кирил Леонов: Първо, ние като група не за първи път предлагаме алтернатива. Управляващите в момента от ПП ГЕРБ гледат на общината като нещо, което едва ли не е чуждо. Разполага с обществени средства, но не ги насочват целесъобразно. Ако погледнем разпределението на второстепенните разпоредители и кметствата, ще видим, че те се разпределят по лобистки принцип. Този е наш кмет, избори идват, тази уличка, онази уличка. Когато говорим за целесъобразно насочване на средствата давам пример да се инвестира в улично осветление и в осветителни тела, които са енергоспестяващи. Да се инвестира в санирането на детски градини, ясли, които общината изцяло поддържа и там разходите са  много големи. Има детски градини и ясли, които консумират много големи средства за електроенергия. Примерно да се инвестира в спортни зали, които не са ремонтирани от времето на социализма. Те са с разпаднала се дограма, с течащи покриви, които също консумират много електроенергия, която общината заплаща. Да се инвестира в обществения транспорт. Не знам дали знаете, но в Община Перник тролейбусният транспорт беше много безотговорно разграбен и закрит. В Община Перник няма обществен транспорт. Тя е мащеха за общинските предприятия. Като „Комуналстрой", като „Детско и ученическо хранене". Все предприятия, които вкарват някакви приходи в тази община. Тук вече отиваме към една втора алтернатива, а именно подобряване на инвестиционната среда. Смятаме, че сме прави, защото не се насочват средствата по целесъобразен начин. Нямаме добра инвестиционна политика, въобще нямаме такава политика към хора, които биха дошли да инвестират. Общинските предприятия масово се закриват. Това са също структури, които носят приходи в общината.

Радио "Фокус": Освен на групата съветници Вие сте председател на Общинският съвет на БСП в Перник. Предстоят местни избори през тази година. Готови ли сте за тях, каква трябва да бъде Община Перник според опозицията, на какви кандидати ще залагате на местния вот?

Кирил Леонов: Преди местните избори, в момента работим за евроизборите. Нашата общинска организация от избори до избори не спира да работи. Винаги поддържаме някакво темпо. Доколко сме готови за предстоящите избори, ще покажат резултатите. Донякъде имаме готовност с кандидати. За общински съветници все още не, но за кметове на населени места на около 80 % сме готови. Що се отнася до общинските съветници, смятам да наблегнем на професионализма. Като председател на групата виждам някои недостатъци в сегашната. Те идват от липсата на професионален опит – юристи, лекари и хора, които имат опит в дадена сфера. Ще наблегнем най-вече върху професионализма и след това върху партийната принадлежност. Смятам, че Перник трябва да бъде един европейски град със социална принадлежност.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени