mycomputer.BG

Като не е дошъл "Фолксваген", ще дойде друг, обещаха министри

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 278 | Брой коментари 0
18:01 03.10.2019

В преговорите с "Фолксваген" българската страна е направила всичко възможно и дори повече за привличането на германския автомобилен гигант, който все пак предпочете да инвестира в Турция. Натрупаният огромен опит обаче ще доведе до две три години до друга подобна инвестиция. Това мнение изразиха в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, цитирани от БТА.

Темата беше коментирана в рамките на конференцията "Индустрия 4.0". В нея се включи и президентът в годините 2012 - 2017 Росен Плевнелиев, който е почетен председател на "Автомобилен клъстер България".

"Моля всички да си запишат нещо - като не е дошъл "Фолксваген", ще дойде някой друг. Това ще стане до 2-3 години", заяви Дончев. При посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея наскоро делегацията посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията Hyundai Motor Group, а министърът на икономиката съобщи, че "една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, като тази инвестиция е над 1.5 млрд. евро" без да я назовава. Самият Борисов пък каза, че гарантира в България да има завод за автомобили.

Дончев, Горанов и Плевнелиев поясниха, че пречка пред инвестицията на "Фолксваген" в България са се оказали правилата на ЕС. "Дадохме на "Фолксваген" всичко, което могат да получат по правилата на ЕС", каза Плевнелиев.

"Това беше една изключително неравна битка с Турция, защото се оказа, че всъщност Турция не се придържа по никакъв начин и не им пука и не ги интересуват правилата на общия пазар. Открихме огромна бомба, дупка, проблем - грандиозен, заложен в своето сформиране на общия пазар, в договора - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция. Турция е член на Митническия съюз с всички права, но никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти", добави той.

Затова според вицепремиера Томислав Дончев се налагат политически разговори на ниво ЕС. "Европейското законодателство, което трябва да е нещо прогресивно, което да помага на всички, се явява спънка. Тук имаме тема не само с Турция, ограничения, свързани с държавните помощи, правилата за обществени поръчки, това не са единствените ограничения. И тепърва това ще е основа за политически разговори," каза Дончев.

"При преговорите с "Фолксваген" направихме всичко, което можем дори и повече, но такива инвеститори искат много привилегии, на 100 процента изградена инфраструктура и съпътстваща такава. Всъщност такива компании очакват домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат само с "ноухауто" и технологията, но това могат да си го позволят големите държави." По думите му 90 процента от преговорите с гиганта са били за инфраструктура от всякакъв вид. /Дневник бг

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени