Lotus homes

Караниколов: Държава и община работят заедно, професори и експерти правят анализи на язовир "Студена"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 612 | Брой коментари 0
08:24 22.12.2019

Държава и община работят в пълна координация на язовир "Студена", заяви в Перник министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му общинската и държавна администрация са свършили изключително много работа през последния месец и в момента има готови проекти и документация.

Строителната техника от вчера е на язовира. Там са и професори и експерти от университетите, които правят необходимите анализи. Последните са задължителни, защото не можем да си позволим да предприемем действия, при които ще увредим екологията, или пък ще дадем пари и няма да свършим нищо, каза Караниколов.

Най-напред се анализира какво количество вода на секунда влиза от река Струма към естествения поток на язовир "Студена". Съответно се проверява дали същият обем достига до язовира, или се губи в земните недра. На място се инспектира и т.нар. басейн, който досега не е проучван. "Идеята е да се направят сонди, с помпи да се изпомпва вода.За проучването ще са необходими десетина дни", посочи Караниколов. Местни хора са завели инженери от строителните фирми на няколко потока, които също се отклоняват не към язовира, а в друга посока. Ще се провери дали и оттам може да се осигури дебит.

Анализира се също дали на входа на тръбата на язовир "Студена" не се прави ефект на гъба. Възможно е водата, която влиза от тръбата, да се засмуква от гъбата - тинята, земната маса и да не стига до водното огледало. Бързо имаме решение, ще изградим тръба, която да стига директно до водното огледало, каза министърът.

По думите му анализът по отношение на сондажа ще бъде готов между 7-10 дни, а другият - след 3-4 дни. През това време ще бъде проверен Владайският канал и насочени водите му към "Студена", както и затворени всички течащи кранове, тръби и канали. Екипите ще се възползват от направеното от "Софийска вода" АД обследване.

След 3-4 дни, когато има информация за дебита, който влиза от Струма към язовира, вероятно ще започне изграждането на връзката, която директно да вкарва вода в "Студена", за целта има и готов проект, каза Караниколов. По думите му два от проектите за сондажите обаче влизат в конфликт, затова науката, машините и апаратурата сега проверяват кой от двата варианта ще даде по-бързо и дългосрочно решение.

Основен приоритет ни е да решим проблема с водата в Перник и региона, но при всичките си действия ще се съобразяваме с екологията, подчерта министърът. Според него затова мероприятията се следят от еколози, МОСВ, МРРБ са на терен, общинската администрация също помага. Караниколов е категоричен, че няма разминавания между държавата и общината.

Машините и хората ще работят и по празниците./БТА

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени