Каналджийството като "изненадващ" бизнес

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 426 | Брой коментари 0
07:53 06.06.2017

Преди много години, в зората на демокрацията сме чували следната реплика – „Дай ми митничар на Калотина и плочка на „Магурата“ и всичко ще е ОК“. „Магурата“ беше сладкарница в района на НДК в София, пред и около която се пръкнаха първите нелегални тротоарни чейндж бюра у нас. Е, много често ти пробутваха „кукла“  (добре нарязана амбалажна хартия между две десетолевки) вместо истински банкноти, но да знаете само колко проспериращи днес български бизнесмени тръгнаха оттам.

А за митничаря си се знаеше и отпреди това. Той пропускаше каквото и когото трябва, но можеше и да спира каквото и когото трябва. В зависимост от мизата. Каналите за контрабанда си вървяха и тогава, както и сега. Имаше пикове – по време на ембаргото срещу бивша Югославия на мода бяха например горивата.

Никога не е спирал трафикът на акцизни стоки – цигари и алкохол, на ментета на световни производители на дрехи и текстил. Отделно процъфтява търговията с проститутки, дрога, лекарства, вероятно и оръжие. Не бива да премълчаваме, че се търгува с човешки органи, че и с деца за осиновяване… А сега на мода са каналите за нелегални мигранти.

Ако разлистим сводките на МВР отпреди повече от четвърт век, ще се натъкнем на интересна тенденция. „Успехите“ в битката с контрабандните канали са право пропорционални на първоначалното натрупване на капитали. Жертвите в пряк и в преносен смисъл по-често бяха измежду враждуващите си силови групировки, отколкото сред истинските вдъхновители, организатори и изпълнители на  нелегалния трафик. Така се родиха информациите и легендите за потоците пари в куфарчета до високите етажи на властта у нас. Никой не ги е опровергал или потвърдил и досега официално. Изгаряха редови гранични полицаи, митничари, ветеринари и кантарджии. Показни акции, давани и по телевизията, радваха народонаселението с натръшкани на пода униформени от съответната дежурна смяна, а само дни след това се оказваше, че всички са на свобода или дори са преместени на по-висока длъжност на съседния граничен пункт. Намерените  доказателства падаха в съда с мотива, че са били подхвърлени и заподозрените нищо не си спомнят за това. А в същото време парадираха със скъпи имоти и автомобили, нямащи нищо общо с официалните им доходи. Вдигнаха си и цели „митничарски селища“ по бреговете на язовирите.

Паралелно слуховете за солидни парични потоци към съответните началници и партийни централи набъбваха до стотици милиони във валута. Не сме чували обаче някой сериозно да се е заел да разследва сигналите за такава корупция.

Властта непрекъснато се хвали с пресечени контрабандни канали, които пълнели хазната с 1, че и с 2 милиарда лева годишно. Няма как бюджетът да се пълни от нелегален внос-износ, освен, ако заловеният извършител не си плати принудително дължимите данъци, мита и акцизи. Колко от тях са го направили, статистиката мълчи.

Да се върнем на последния писък – трафикът на мигранти през нашата страна. Той явно генерира значителни парични потоци, за да бъде пренебрегван и неглежиран. В неделя 16-годишен рецидивист циганин уби себе си и още девет души афганистанци, натъпкани в микробус на магистрала „Тракия“, още няколко души са в тежко състояние в болница.  За услугата е трябвало да получи 1000 лева. Колко са платили и на кого потърпевшите бежанци, тепърва ще се разследва и установява.Изведнъж се оказа, че МВР и службите едва сега научават за поредния канал. Почна се едно лансиране на версии, една от друга взаимоизключващи се, да ти се завърти главата от тях. И лъсна истината, че нашите служби не знаят, а могат само да предполагат за съществуването на паралелния свят на трафикантите на хора. Съвсем неотдавна бе публично декларирано, че страната ни не е подложена на мигрантски натиск. Така ли е наистина, кой да ти каже? Факт е обаче трагедията с толкова много загинали. Правят се неуместни сравнения с жертвите от последния терористичен акт в Лондон – видите ли, номер едно сме по трупове. Пълна глупост и тъпотия е да мериш едното с другото…

Факт е обаче, че заловените на сръбската граница мигранти са в пъти повече от тези на турската. Къде отива разликата и не става ли дума за изкуствено контролиран процес на пропускане срещу съответната сума? Или за международен заговор, като България е безгласна буква в цялата схема?

Официално задържаните мигранти намаляват

През месец април 2017 г. на изход на държавната граница са задържани 249 граждани на трети страни, от тях 59 са без регистрация от органите на МВР, сочи официалната статистика на вътрешното ведомство. От всички задържани, 184 са на зелена граница (165 на българо-сръбска, 9 на българо-турска и 10 лица на българо-гръцка граница). На ГКПП са задържани 65 граждани на трети страни (61 на българо-румънска граница, 1 на българо-сръбска граница и 3 на въздушна граница). Отчита се намаление от 22,2% спрямо предходния месец, когато на изход са били задържани 320 лица. От началото на годината до 30.04.2017 г. на изход на държавната граница са задържани 1642 лица , от които 1511 лица на зелена граница и 131 на ГКПП. Наблюдава се намаление с 32,1% в сравнение със същия период на 2016 г., когато на изход от страната са задържани 2418 граждани на трети страни, от които 1010 без регистрация.Пламен Енчев/Труд

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени